Persoanele care trebuie să evite cafeaua dacă au aceste boli. Ce efecte are

Sursa: Dreamstime

Cafeaua este asociată cu o serie întreagă de beneficii pentru organism: de la o mai bună sănătate a inimii, până la îmbunătățirea performanțelor fizice.

În ciuda acestor beneficii, persoanele cu reflux acid, boală de reflux gastroesofagian sau sindrom de intestin iritabil ar trebui să se ferească pe cât posibil de această băutură, susțin medicii, conform The Healthy.

O lucrare a Colegiului American de Gastroenterologie a evidențiat beneficiile cafelei asupra microbiomului intestinal. Concluzia a fost că participanții care au băut zilnic două sau mai multe cești de cafea au prezentat un microbiom intestinal mai sănătos, în comparație cu cei care au băut mai puțină cafea. Dar nu toată lumea se simte mai bine după ce bea cafea.

Scăderea consumului de cafea la cei care au reflux acid

„În mod normal, sugerăm scăderea consumului de cafea pentru cei cu reflux acid”, spune Leslie Langevin, autoarea cărții ”The Anti-Inflammatory Kitchen Cookbook. Explicația este clară: cofeina reduce presiunea din jurul sfincterului esofagian inferior dintre esofag și stomac, iar simptomele de reflux pot crește. Cu toate acestea, mai multe studii au arătat că nu întotdeauna cafeaua este asociată cu simptome crescute ale refluxului gastroesofagian.

”Le sugerez adesea pacienților să sară peste cafea timp de câteva săptămâni, apoi să o adauge în alimentație și să urmărească simptomele”, a continuat ea. Dacă aciditatea vă afectează constant sistemul digestiv, Langevin recomandă să consumați cafea decofeinizată sau să diluați cafeaua obișnuită cu lapte de migdale, lapte de cocos sau lapte cu conținut scăzut de grăsimi, deoarece „creșterea calciului ajută la reducerea acidității”, susține ea.

„Cafeaua rece este, de asemenea, mai indicată, dacă descoperiți că aveți probleme cu stomacul, deoarece e mai puțin acidă decât cafeaua fierbinte”, recomandă ea.

Nu mai beți cafeaua pe stomacul gol!

Aceste efecte le pot resimți și oamenii sănătoși pentru că acidul clorhidric este utilizat în dizolvarea alimentelor consumate. Stimularea acidului clorhidric afectează digestia, mai ales după mesele mai grele, și împiedică digestia normală a proteinelor. Mai mult, proteinele insuficient digerate pot duce la multe probleme de sănătate cum ar fi balonarea, iritarea și inflamarea intestinelor și chiar cancer. Specialiștii recomandă consumul unei cești de cafea la o oră după trezire și după micul dejun, însă, dacă nu puteți mânca dimineața, încercați să consumați o felie de pâine înainte de a savura prima ceașcă de cafea din ziua respectivă.

Sănătatea microbiotei ar putea fi legată de polifenolii din cafea

Deși nu există suficiente cercetări privind legătura dintre cafea și sănătatea intestinală, unele studii au arătat că un conținut mare de antioxidanți din cafea poate modifica microbiomul intestinal într-un mod pozitiv. Microbiomul este răspunzător pentru sinteza unor vitamine precum B1, B2, B6, B12, K2, K și a unor proteine de care corpul nostru are nevoie. De asemenea, microbiomul facilitează digestia alimentelor. Acesta completează digestia alimentelor, procese care au loc în tubul nostru digestiv, ajutând astfel la descompunerea nutrienților până la un nivel ce poate fi utilizat atât de către organismul nostru, cât și de către microorganismele care formează microbiomul.

Un studiu din Nutrients a evaluat microbiota intestinală a trei categorii de băutori de cafea – oameni care nu consumă cafea, consumatori moderați ( adică 3 până la 45 ml de cafea pe zi) și consumatori mari de cafea (45 până la 500 ml pe zi). Ei au descoperit că sănătatea microbiotei ar putea fi legată de polifenolii din cafea, un tip de antioxidant cunoscut pentru efectele protectoare împotriva bolilor cronice precum obezitatea, bolile neurodegenerative, diabet de tip 2 și boli cardiovasculare.