În primele luni după izbucnirea pandemiei, medicii nu aveau un diagnostic. Acum, toate manifestările prelungite cauzate de boală poartă un nume: long-Covid.
Suprasolicitarea le poate agrava grav starea
Potrivit Aawsat, concepția generală este că exercițiile fizice și în general mișcarea reprezintă cel mai bun medicament. Uneori poate fi adevărat. Nu este însă cazul persoanelor care suferă de long Covid și de alte probleme post-virale.
Pentru acestea, suprasolicitarea le poate agrava grav starea, Long Covid având ca simptome oboseala și „ceața creierului”. Iar medicii avertizează că pacienții care suferă de Long Covid nu trebuie să se supună unor eforturi care le-ar putea periclita și mai mult viața.
Cât de devastatoare sunt simptomele Long Covid?
Long Covid este o afecțiune caracterizată prin probleme de sănătate continue cauzate de COVID-19, după ce pacientul și-a revenit în urma infecției. Poate afecta aproape fiecare organ din organism și duce, de obicei, la o serie de tulburări de sănătate mintală și ale sistemului nervos.
Unele dintre cele mai comune simptome ale COVID pe termen lung includ oboseală, dureri de cap, dificultăți de respirație, pierderea mirosului și a gustului și slăbiciune musculară.
Presiunea externă sau autoimpusă pentru a reveni la locul de muncă
Angajatorii doresc ca angajații lor să iasă mai repede din concediul medical și să se întoarcă la muncă cât mai curând. În același timp, mulți angajați vor să demonstreze că nu sunt leneși sau dispensabili, așa că s-ar putea să se grăbească să revină la locul de muncă și astfel să sufere o recidivă.
Mai este un aspect care nu trebuie ignorat: în SUA, sistemul îi descurajează pe unii bolnavi cu long Covid să se întoarcă la muncă, de teamă că, dacă se întorc vor fi considerați recuperați complet, ceea ce nu este cazul.
Concluziile unui raport recent, lansat ca urmare a unei inițiative a administrației Biden de a cerceta și a face față consecințelor persistente ale infecțiilor cu Covid, sunt mai mult decât alarmante. Raportul a estimat că între 2% și 4% dintre adulții din SUA ar putea suferi de pe urma long Covid.
Cei care suferă de Covid pe termen lung, cărora li se acordă timp și ajutor adecvat „își pot crește, în timp, pachetul de energie și îndeplinesc un număr tot mai mare de sarcini în fiecare zi”, se arată în raport. Rămâne însă o problemă majoră subliniată în raport: presiunea externă sau autoimpusă pentru a reveni la locul de muncă.
Long Covid afectează adulții de toate vârstele, dar și copiii
Long Covid afectează adulții de toate vârstele, precum și copiii. Cercetările arată că este mai răspândit în rândul celor care au fost spitalizați, dar îi afectează și pe cei care nu au ajuns în spital
Dr. Debabrata Bandyopadhyay, medic pneumolog la USF Health, a declarat că problema sechelelor apărute la cei infectați cu Covid-19 rămâne și acum un un mister.
„Pacienții ne-au tot sunat după ce au fost tratați și externați. Mulți pacienți)au continuat să aibă simptome persistente. Este un adevărat mister de ce se întâmplă asta. Încă lucrăm, încă facem cercetări”, a subliniat ea.