Cel mai recent raport publicat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) pe tema evoluţiilor de pe piaţa muncii arată că dacă în anul 2000 existau aproximativ 154.000 de absolvenţi cu doctorat, în 2012 numărul acestora ajunsese la peste 221.000, ceea ce înseamnă o creştere de 38%.
Printre ţările OECD, Elveţia, Suedia, Portugalia, Finlanda şi Germania înregistrează cel mai ridicat procent al persoanelor cu doctorat raportat la populaţie. La polul opus se află Indonezia, Chile, Mexic şi Turcia. Raportul arată că media şomajului în rândul persoanelor cu doctorat nu depăşeşte 4%. Ţara în care se înregistrează cel mai ridicat procent de şomeri cu doctorat este Israelul. Procentul celor care nu se angajează în primii cinci ani după ce îşi iau doctoratul ajunge la 5% în Israel.
Documentul OECD arată că în America, Olanda, Polonia şi Norvegia persoanele cu doctorat câştigă cel mai bine. De exemplu, în SUA, o persoană cu doctorat câştigă în medie pe an 93.000 de dolari. La polul opus se află statele din Europa Centrală şi de Est (Rusia, Bulgaria, România). În aceste ţări, salariul mediu brut anual nu depăşeşte 25.000 de dolari pentru o persoană care şi-a dat doctoratul.
Sursa: RADOR