Un astfel de aliment ultra-procesat este pâinea albă. Orice medic nutriționist va spune că pâinea albă trebuie tăiată de pe listă, dacă vrem să dăm jos câteva kilograme și să avem un metabolism bun, potrivit Yahoo.com.
Pâinea este gustoasă și, cu siguranță, un aliment nelipsit de pe orice masă. Cu toate acestea, medicul nutriționist Lisa Richards spune că, dacă încercați să slăbiți, este important să limitați aportul de pâine.
„Pâinea este un aliment care ar trebui consumat cu moderație datorită naturii sale procesate și rafinate”, spune ea.
Unele tipuri de pâine sunt mai nocive decât altele
„Pâinea, de toate felurile, este bogată în calorii și este un aliment inflamator”, adaugă ea. Dar anumite tipuri de pâine sunt mai nocive decât altele și ar trebui evitate complet (sau pe cât posibil) dacă vrem să slăbim și să avem un metabolism sănătos. Pâinea albă este cea mai nocivă pentru că este bogată în carbohidrați rafinați.
„Pâinea albă este plină de carbohidrați rafinați și nu conține fibre și alți nutrienți benefici”, explică ea.
„Carbohidrații rafinați sunt inflamatori și se transformă rapid în zahăr, provocând o creștere rapidă a glucozei”, explică ea.
De ce pâinea albă este cea mai rea
Aceste ingrediente rafinate pline de calorii au nevoi de energie pentru ca organismul să le proceseze, ceea ce, în timp, poate afecta serios metabolismul. Concluzia, susține ea, este aceea că un consum regulat de pâine albă va duce la creșterea în greutate, deoarece conține ingrediente inflamatorii care se depozitează rapid sub formă de grăsime. Deoarece alimentele ultra-procesate sunt lipsite de nutrienți precum fibrele, s-a constatat că un consum excesiv poate duce la un dezechilibru al nivelurilor energetice și chiar la creșterea poftei de mâncare. Alimentele ultra-procesate pot duce la creșteri și scăderi ale zahărului din sânge și vă pot lăsa lipsiți de energie, precizează Richards.
Risc crescut de hipertensiune arterială, cancer și diabet de tip 2
Pe lângă efectele zilnice cunoscute ale unei diete bazate pe alimente procesate, există și efecte extrem de importante pe termen lung.
„Consumul de alimente procesate este asociat cu un risc crescut de hipertensiune arterială, boli de inimă, cancer și diabet de tip 2”, spune ea.
Dar trecerea la alimente neprocesate poate remedia o mare parte din daunele pe care alimentele procesate le cauzează organismului. Este vorba de o dietă bazată mai ales pe fructe, legume, cereale integrale și surse de proteine slabe