Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a declarat azi, la TVR 1, că persoanele defavorizate vor primi, drept ajutor din partea statului, măști de protecție împotriva coronavirusului.
„Avem în desfăşurare o licitaţie, conform Hotărârii de Guvern modificată ca şi lege de către Parlamentul României, pentru persoanele defavorizate, unde avem 115 milioane de măşti pentru 2,3 milioane de persoane.
Astăzi a fost ultima zi de depunere a ofertelor, mâine se deschid ofertele, vom avea şi furnizorul, se semnează contractul şi în zilele următoare vom avea şi furnizarea acestor măşti.
Vor merge în toate judeţele, sunt identificate toate persoanele defavorizate. Ministerul le va dirija către Direcţia de Sănătate Publică, către autorităţile locale”, a precizat Nelu Tătaru, la TVR 1.
Ministrul Sănătății a vorbit azi despre problemele sistemului de sănătate
În cadrul dezbaterii online „Resetarea sistemului de sănătate: de la experienţa din criza COVID, la reformă şi modernizare”, organizată de CursDeGuvernare.ro cu sprijinul ARPIM, ministrul a declarat că în ultimele două luni şi jumătate au putut fi constatate o serie de probleme ale sistemului de sănătate, precum: politizarea, managementul, legislaţia, inexistenţa unei politici investiţionale coerente şi politica medicamentului.
„Cea mai mare problemă pe care o văd eu în acest moment o reprezintă politizarea sistemului. Trebuie să ne gândim la un pact pe sănătate, avem nevoie de profesionişti. Dacă în acest moment nu îi avem sau nu îi găsim noi, trebuie să îi găsim împreună. Peticim în acest moment cu diverse propuneri, peticim cu diverse experienţe, cu exemple de bună practică, dar cred că nu e de ajuns”, a precizat ministrul Nelu Tătaru.
Politica medicamentului ar trebui schimbată
Am putut vedea în această perioadă o instabilitate când vorbeam de clawback, o descurajare a investiţiilor româneşti sau a producătorilor de pe piaţa românească, o îngreunare a tot ce înseamnă autorizări.
Gândiţi-vă că politica de preţuri nu a mai fost schimbată demult, sunt cereri atât de pe piaţă, sunt cereri atât ale producătorilor, sunt cereri atât ale pacienţilor.
În acest moment lucrăm la cele trei liste: pentru inovative, pentru generice, pentru cele produse în ţară. Trebuie să aplicăm printr-un ordin de ministru legislaţia tocmai pentru acest clawback. Sunt politici care trebuie regândite”, a spus ministrul Sănătății.