Persoanele fără adăpost nu sunt o categorie socială ignorată în timpul campaniei de vaccinare.
Prioritizarea la vaccinare a persoanelor fără adăpost, o preocupare a autorităţilor
Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat, vineri, că 21% dintre persoanele fără adăpost aflate în evidenţa statului au fost deja vaccinate cu prima doză de vaccin, iar 18,3% au primit şi doza de rapel.
“Persoanele fără adăpost – o categorie vulnerabilă
Prioritizarea la vaccinare a persoanelor fără adăpost a reprezentat una dintre preocupările noastre.
Cu ajutorul echipelor mobile, până la acest moment peste 20% dintre persoanele aflate în evidența autorităților au fost imunizate, la nivel național. Totodată, 18.3% din totalul acestora au primit și a doua doză de vaccin.
Doar împreună putem învinge pandemia, doar împreună vom reuși să punem în genunchi acest virus”, se arată în mesajul publicat pe pagina de Facebook RO Vaccinare.
În prezent, 1341 de persoane fără adăpost se află în evidenţe, iar, dintre acestea, 282 au primit prima doză, iar 246 au primit şi cea de-a doua doză de vaccin împotriva COVID-19.
Informaţii mai multe legate de reacţiile adverse la vaccin
Tot vineri, CNCAV a transmis că persoanele vor avea acces, în incinta centrelor de vaccinare, la mai multe informaţii legate de posibilele reacţii adverse post-vaccinale, precum şi la modalităţile de raportare a acestora.
“Pentru a veni în sprijinul publicului, în ceea ce priveşte modalitatea de raportare a reacţiilor adverse post-vaccinale, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a emis o Instrucţiune care reglementează Cerinţele referitoare la modalităţile de raportare a reacţiilor adverse apărute după administrarea vaccinului împotriva COVID-19.
Astfel, în incinta centrelor de vaccinare, persoanele vor avea acces la mai multe informaţii legate de posibilele reacţii adverse post-vaccinale, precum şi la modalităţile de raportare a acestora”, se arată într-un comunicat CNCAV.
În centrele de vaccinare va fi disponibilă în locuri vizibile fişa de raportare a reacţiilor adverse centralizate de Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR). Fişa se poate descărca şi de pe www.anm.ro/.
CNCAV reaminteşte opiniei publice că reacţiile adverse pot fi raportate ANMDMR şi online prin accesarea linkului: https://covid19.anm.ro/. QR-codurile regăsite pe aceste fişe sunt funcţionale şi permit raportarea eventualelor simptome post-vaccinale, prin scanare.