În plus numărul mare de mutații ar putea face ca varianta Omicron să se sustragă protecției oferite de vaccinuri, potrivit unei analize Bestlifeonline.
Deși va dura câteva săptămâni pentru a trage concluzii certe cu privire la cea mai recentă variantă COVID, cercetătorii compară unele date provenind de la pacienții spitalizați, infectați cu Omicron, pentru a găsi elemente comune cu vechile variante.
Un nou studiu realizat de medicii de la Spitalul Districtual Steve Biko/Tshwane din Pretoria, Africa de Sud, a analizat profilul a 42 de pacienți cu COVID, pe 2 decembrie, perioadă în care varianta Omicron a crescut în această țară. Potrivit studiului, 70% dintre acești pacienți nu au avut nevoie de oxigen suplimentar, necesar în cazurile severe de COVID.
Pacienții au o saturație bună de oxigen și nu prezintă niciun simptom respirator
„Acești pacienți au o saturație bună de oxigen și nu prezintă niciun simptom respirator. Sunt pacienții pe care i-am numi „internări accidentale de COVID”, care au avut un alt motiv medical de internare”, au precizat cercetătorii în raportul lor.
Ei susțin că asta înseamnă că mulți dintre pacienții infectați au fost internați din alte motive și nu au simptome semnificative de COVID, potrivit The New York Times.
De asemenea, raportul arată că opt dintre cei nouă pacienți cu diagnostic de COVID erau nevaccinați. „Un singur pacient a fost complet vaccinat, dar motivul unei saturații mici de oxigen a fost boala pulmonară obstructivă cronică [BPOC]”, au explicat cercetătorii.
Omicron ar putea produce o forma ușoară a bolii
Cercetătorii au remarcat și că acest lucru este în contradicție cu alte valuri ale pandemiei, indicând faptul că Omicron ar putea produce o forma ușoară a bolii. Potrivit raportului, numărul de pacienți aflați în îngrijire medicală care aveau nevoie de oxigen suplimentar a fost „considerabil mai mare” în valurile anterioare ale pandemiei.
70 dintre cazurile de infectare cu Omicron din UE erau fie asimptomatice, fie ușoare
Africa de Sud nu este singura țară care a raportat că majoritatea cazurilor cu Omicron au avut o formă ușoară. Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a publicat noi date, afirmând că toate cele 70 de cazuri de infectare cu Omicron, confirmate de țările Uniunii Europene, erau fie asimptomatice, fie ușoare. Până în prezent, nu au existat cazuri grave și nici decese raportate după aceste cazuri”, a declarat ECDC.