Persoanele nevaccinate din Austria au scăpat de lockdown. Presiunea asupra sistemului sanitar a scăzut
Austria anunță că persoanele care nu s-au vaccinat nu vor mai fi nevoite să stea în lockdown, scrie Reuters, care mai informează că decizia a fost luată pe fondul scăderii presiunii asupra spitalelor.
Ministrul austriac al Sănătății, Wolfgang Mueckstein, a declarat, prin intermediul unui comunicat de presă, că numărul de cazuri noi este în creștere, el fiind alimentat de tulpina Omicron, descoperită la finalul anului trecut. De asemenea, ministrul Mueckstein mai spune că Austria a depășit pragul de 30.000 de infectări în cursul zilei de miercuri, acest lucru reprezentând un nou record.
”Am ajuns la concluzia că lockdown-ul pentru persoanele nevaccinate este justificat doar în cazul unei ameninţări de supraîncărcare iminentă a capacităţilor de terapie intensivă”, spune ministrul austriac.
În plus, ministrul Wolfgang Mueckstein a mai spus că vârful va fi atins în următoarele două săptămâni, iar atunci vor fi înregistrate 35.000-40.000 de cazuri noi de coronavirus. Autoritățile sanitare austriece spun că rata de ocupare a paturilor din spitale și de la secțiile de Terapie Intensivă se află în scădere.
Toți adulții din Austria trebuie să se vaccineze
Amintim că Austria a adoptat o lege care prevede obligativitatea vaccinării adulților. Legea va intra în vigoare pe 4 februarie și are ca scop creșterea ratei de vaccinare.
Această lege a fost anunțată încă din luna noiembrie a anului trecut și a fost votată cu 137 de voturi ”pentru” și 33 de voturi ”împotrivă”.
”Vaccinarea este şansa pentru societatea noastră să atingă o libertate durabilă şi continuă, fără ca virusul să ne limiteze”, a declarat cancelarul conservator Karl Nehammer în faţa presei, înaintea şedinţei din parlament. El a recunoscut că subiectul ”face obiectul unei dezbateri intense şi pasionate”.
Legea nu este văzută bine de către oameni, motiv pentru care în fiecare weekend există manifestații la care participă zeci de mii de austrieci.
De cealaltă parte, autoritățile austriece spun că obiectivul legii nu este de a-i forța pe oameni să se vaccineze și nici de a le aplica sancțiuni contravenționale, subliniind că în cazul în care o persoană primește o amendă din cauză că nu s-a vaccina, sancțiunile contravenționale vor fi ridicate dacă persoana în cauză se va vaccina în termen de două săptămâni.
Sancțiunile contravenționale pot ajunge de la 600 de euro la 3.600 de euro, scrie presa internațională.