Persoanele singure pe tot parcursul vieții sunt mai puțin extrovertite
Persoanele singure pe tot parcursul vieții sunt mai puțin extrovertite, mai puțin conștiincioase și mai puțin deschise la experiențe în comparație cu persoanele care formează un cuplu. Studiul a utilizat un sondaj realizat pe un eșantion de peste 77000 de europeni cu vârsta de peste 50 de ani și a fost primul de acest gen care a analizat toate culturile și persoanele care au fost singure toată viața.
Dovezile indică faptul că schimbările de personalitate cauzate de o relație sunt mici și temporare. De exemplu, o persoană extravertită care începe o nouă relație poate fi dornică să rămână cu partenerul său, iar în cele din urmă extraversiunea își revine. Cu toate acestea, rezultatele concluzionează efecte medii și nu sunt neapărat descriptive pentru toată lumea; există extravertiți și introvertiți singuri în relații stabile.
Viața într-o societate în care căsătoria este așteptată poate afecta satisfacția vieții persoanelor singure. Eșantionul mare a inclus persoane din 27 de țări europene, permițând cercetătorilor să întrebe dacă există diferențe culturale. În țările cu rate mai ridicate ale căsătoriei (cum ar fi țările din sudul Europei), celibatul a dus la scoruri chiar mai scăzute ale satisfacției de viață, dar efectele au fost mici. Totuși, religiozitatea țării nu părea să conteze.
Femeile singure au obținut scoruri mai mari
Atunci când se fac comparații între sexe și vârste, femeile singure au obținut scoruri mai mari în ceea ce privește satisfacția față de viață decât bărbații singuri, iar persoanele în vârstă au avut tendința de a fi mai mulțumite de statutul lor de celibatar decât persoanele singure de vârstă mijlocie. Stern a speculat că, odată cu lăsarea în urmă a epocii în care colegii lor se căsătoreau și își întemeiau familii, persoanele singure mai în vârstă își pot accepta situația și pot fi mai fericite.
Este posibil ca persoanele singure să devină mai fericite odată cu înaintarea în vârstă, însă scorurile lor mai mici în comparație cu persoanele care formează un cuplu sunt totuși îngrijorătoare. Cercetările anterioare au arătat că satisfacția vieții și anumite trăsături de personalitate pot prezice sănătatea și mortalitatea, subliniind necesitatea de a găsi modalități de a promova bunăstarea persoanelor singure în vârstă. Stern a sugerat dezvoltarea unor noi tipuri de programe de prevenire a singurătății care să ia în considerare aceste trăsături de personalitate și să ajute persoanele singure mai în vârstă să întâlnească persoane care au aceleași idei, scrie sciencedaily.