Miercuri, Agenția Europeană a Medicamentului a confirmat că există o legătură între vaccinul AstraZeneca și cheagurile de sânge apărute după administrarea serului. În acest context, o țară din Europa a suspendat administrarea acestui vaccin la persoanele sub 60 de ani.
Persoanele sub 60 de ani nu vor mai fi vaccinate cu AstraZeneca. Prima țară care suspendă utilizarea acestui ser
După anunțul făcut de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), Estonia a decis să suspende administrarea vaccinului AstraZeneca pentru persoanele sub 60 de ani. Reuters precizează că noua măsură ma rămâne în vigoare până când EMA va veni cu informații suplimentare cu privire le vaccin.
Ce decizie s-a luat în România cu privire la vaccinul AstraZeneca
Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță, a precizat că persoanele care fac cheaguri de sânge în urma primei doze de vaccin AstraZeneca nu vor mai face rapelul cu același vaccin.
„La acest moment nu există date care să sugereze o creștere a riscului de evenimente adverse, dimpotrivă, știm că după cea de-a doua doză frecvența reacțiilor adverse pentru vaccinul de la AstraZeneca este mult scăzută comparativ cu prima doză. Desigur că dacă avem o persoană care a dezvoltat un eveniment trombotic după prima doză, categoric nu va mai face a doua doză cu același tip de vaccin”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiță.
Precizările EMA
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a susținut, miercuri, o conferință de presă în care a vorbit despre analiza la care a fost supus vaccinul produs de AstraZeneca. În urma analizei s-a descoperit că există o legătură între acest ser și cheagurile de sânge raportate după adminitrarea acestuia.
Comitetul pentru siguranță al Agenției Europene a Medicamentului a trimis un comunicat de presă prin carea informează că apariția cheagurilor de sânge la nivelul creierului trebuie incluse în prospectul vaccinului ca efecte adverse foarte rare.
”O explicație plauzibilă pentru combinația de cheaguri de sânge și trombocite scăzute este un răspuns imun, care duce la o afecțiune similară cu cea observată uneori la pacienții tratați cu heparină (anticoagulant pentru tratarea trombozei)”, a mai transmis grupul de experți.
”Persoanele care au primit vaccinul ar trebui să solicite asistență medicală imediat dacă dezvoltă simptome ale acestei combinații de cheaguri de sânge și trombocite scăzute din sânge”, a mai transmis comitetul.
Sursa foto: Dreamstime