Fostul prim-ministru Nicolae Ciucă a venit cu precizări în ceea ce privește legea referitoare la proteste. El spune că modificările aduse Codului Penal îi vizează și pe cei care se află într-o situație vulnerabilă.
”Legea de modificare a Codului Penal, pe care am iniţiat-o împreună cu fostul ministrul al Afacerilor Interne, Lucian Bode, a fost promulgată astăzi de preşedintele României şi a intrat în vigoare.
Este adus un spor de pedeapsă pentru faptele comise dintr-o poziţie de forţă, se oferă un grad sporit de protecţie judecătorilor şi procurorilor şi se asigură mai multă protecţie cetăţenilor în spaţiul public.
Ca efecte imediate, vom vedea mai puţine fapte comise din poziţie de forţă faţă de victimă şi o restrângere a comportamentelor antisociale şi violente”, a scris, pe Facebook, Nicolae Ciucă.
Cea mai importantă prevedere este cea referitoare la persoanele vulnerabile
Nu în ultimul rând, fostul prim-ministru a mai spus că cea mai importantă modificare a Codului penal garantează că persoanele vulnerabile beneficiază de o protecție juridică suplimentară.
”Ne referim aici inclusiv la copiii şi la bolnavii care au fost abuzaţi de persoane care s-au ocupat de întreţinerea ori de îngrijirea lor. Acum, aceste categorii vulnerabile sunt mai protejate, ca urmare a aplicării unui spor de o treime din pedeapsă pentru făptuitorul care profită de capacitatea limitată de reacţie a victimei.
Noile modificări aduc tuturor cetăţenilor un grad mai mare de protecţie. Prin noua formă a Codului Penal, fiecare român este mai în siguranţă”, a conchis el.
Legea a fost promulgată joi
Legislația privind protestele a fost pusă în vigoare joi de președintele Klaus Iohannis. Ea a fost propusă de liberalii Lucian Bode și Nicolae Ciucă. USR și Forța de Dreapta s-au opus măsurii la CCR, dar judecătorii Curții au respins acțiunea.
Scopul actului normativ este de a modifica și completa legislația nr. 286/2009 pentru a crea o nouă circumstanță în care se prezumă legitimă apărare, de a crește vinovăția pentru unele infracțiuni contra persoanelor și bunurilor, precum și pentru infracțiunile de ultraj, ultraj judiciar și tulburarea ordinii și liniștii publice.
Fapta unei persoane care tulbură ordinea și liniștea publică în public prin amenințări sau jigniri semnificative la adresa demnității unei persoane este interzisă prin lege și este pasibilă de amendă sau de o pedeapsă cu închisoarea de la trei luni la doi ani.
Persoana care tulbură ordinea și liniștea publică în public prin folosirea violenței împotriva persoanelor sau a bunurilor va fi pedepsită cu închisoare de la unu la cinci ani. Limitele particulare ale pedepsei vor fi majorate cu o treime dacă comportamentul este realizat de o persoană care poartă, de asemenea, o armă, un obiect care ar putea pune în pericol viața, sănătatea sau integritatea fizică a persoanelor sau un animal.
Amenințarea, lovirea sau folosirea altor forme de violență fizică împotriva unui judecător sau procuror în timp ce aceștia își exercită atribuțiile se pedepsește cu privarea de libertate prevăzută de lege pentru infracțiunea respectivă, limitele speciale ale pedepsei fiind dublate.