Nume sonore s-au alăturat cauzei susţinute de campania „Europa Liberă, aici!”, care urmăreşte strângerea de fonduri pentru aducerea în ţară a arhivelor radioului. Campania se adresează atât celor care au trăit vremurile în care radioul era gura de oxigen a unor oameni prizonieri într-un sistem represiv, dar şi celor mai tineri, care îşi amintesc doar frânturi din perioada comunistă.

Organizatorii campaniei „Europa Liberă, aici!” au convins 20 de personalităţi din ţară să apară în spoturile care îi îndeamnă pe românii să susţină eforturile de repatriere a arhivelor radioului american, care emitea din Germania în limba română şi care era foarte popular în România pe vremea regimului comunist.

Casa Regală şi multe personalităţi

Printre cei care s-au alăturat acestei cauze se numără Andrei Pleşu, László Tőkés, Teodor Baconsky, Silviu Purcărete, Tudor Giurgiu, Victor Rebengiuc, Oana Pellea, Ion Caramitru, Neagu Djuvara, Zoe Petre, Cristian Ţopescu, Ivan Patzaichin, Liviu Mihaiu, Mircea Toma, Cătălin Ştefănescu, Mihai Dobrovolschi, Melania Medeleanu, Nicu Covaci şi mulţi alţii.

De asemenea, săptămâna aceasta, la Palatul Elisabeta, Casa Regală a găzduit un eveniment al campaniei prin care să facă cunoscută această cauză comunităţii de business de la noi din ţară.

„Ai mei ascultau Europa Liberă”

De această campanie sunt vizaţi şi românii mai tineri, care ba erau mici, ba nu se născuseră pe vremea când Europa Liberă emitea din Germania pentru o Românie redusă la tăcere de comunişti şi cunosc realităţile de atunci doar din povestirile părinţilor.

Astfel, organizatorii au „recrutat-o” pe Andra Cliţan (foto), care a creat pentru această categorie a publicului o ediţie limitată de tricouri, cu mesajul „Ai mei ascultau Europa Liberă”.

Tinerii ştiu de la părinţi

O reprezentantă a acestei generaţii este Melania Medeleanu, care ne-a declarat că părinţii ei se identifică mai bine cu această campanie, pentru că ei au înţeles şi au trăit în vremea comunismului, însă simte nevoia unor răspunsuri la întrebările pe care şi le punea când îşi vedea familia ascultând în taină.

„E important să-ţi cunoşti trecutul pentru ca să-ţi înţelegi prezentul. Cred că ceea ce suntem astăzi suntem, în bună parte, din cauza a ceea ce s-a întâmplat în trecut. Cantitatea aceasta uriaşă de ură de care avem parte acum e o reminiscenţă a trecutului. Aş vrea să o rezolvăm şi nu ştiu altfel decât cunoscându-ne trecutul, aflând adevărul până la capăt. De asta e nevoie să aducem arhivele acasă”, a mărturisit, pentru capital.ro, Melania Medeleanu.



Vocile cele mai cunoscute

Ivan Patzaichin, unul dintre susţinătorii proiectului a declarat, pentru capital.ro, că a acceptat din prima deoarece îşi aminteşte cu plăcere de vocile familiare de la Europa Liberă pe care le asculta în tinereţe, muzica pusă de Cornel Chiriac şi mesajele Regelui de Anul Nou.

„Ar fi bine ca aceste documente să stea undeva la noi în ţară, unde le este locul. Europa Liberă a făcut istorie pentru România şi cred că în mod sigur va fi ca un studiu pentru viitoarele generaţii”, este de părere fostul mare sportiv.



Campania „Europa Liberă, aici!I” urmăreşte strângerea de fonduri necesare aducerii şi digitalizării arhivelor Europa Liberă, care se află în Statele Unite. Oricine poate contribui printr-un SMS la numărul 8820 în valoare de 2 euro, la care nu se aplică TVA, disponibil în reţelele Vodafone, Orange şi Cosmote, până la data de 30 ianuarie.