Lumea l-a ignorat în cea mai mare parte pe Ed Morse acum 11 luni, când analistul Citigroup a spus că preţul petrolului ar putea scădea la 20 de dolari barilul. Predicţia lui a revenit însă în actualitate acum, când petrolul a coborât într-adevăr sub 30 de dolari, scrie Bloomberg.
Preţul țițeiului din SUA a căzut marţi în marja de 20 de dolari barilul pentru prima dată în peste 12 de ani, la câteva ore după ce British Petroleum a anunţat că va reduce 4.000 de locuri de muncă, Petroleo Brasileiro SA îşi reduce cheltuielile, iar Petroliam Nasional Bhd. a avertizat că se confruntă cu o perioadă dificilă.
Ed Morse, care a scris într-o notă de cercetare din luna Februarie că petrolul ar putea scădea pentru o vreme la 20 de dolari, a anunţat la Calgary marți că iată previziunea lui s-a îndeplinit, iar petrolul se apropie într-adevăr de 20 de dolari barilul.
"Despre cifra 20 vorbim", a spus Morse. "Când ați văzut o prăbuşire de 10 dolari și petrolul WTI se comercializează la puţin peste 30 de dolari, probabilitatea este destul de mare. În mod clar piețele petrolului nu pot menține un preț sub nivelul de 30 de dolari pentru foarte mult timp. Dar totuşi problema care se pune este: cât de mult se va menţine această cotă".
West Texas Intermediate a scăzut la 29.93 de dolari barilul, cel mai mic nivel din Decembrie 2003 până acum.
„Prețurile scăzute ale petrolului ar putea aduce necazuri companiilor petroliere americane, care vor întâmpina probleme tot mai mari în încercarea de a obţine finanţare, acest fapt punându-le în pericol funcționeze”, a declarat Mark Sadeghian, senior director pentru energie la Fitch Ratings Ltd.
Indicele Bloomberg pentru mărfuri a scăzut la cel mai mic nivel din 1991 până acum, cererea din partea economiilor emergente în încetinire nereuşind să țină pasul cu potopul aprovizionării, în urma investiţiilor efectuate în timpul boom-ul prețurilor de acum 5 ani.
Malaezia pierde aproape 68 de milioane de dolari pentru fiecare declin de un dolar al preţului petrolului, potrivit estimărilor guvernului. ConocoPhillips pierde 1,79 miliarde de dolari în venitul net trimestrial pentru fiecare prăbuşire de 10 dolari a preţurilor, spun analiştii de la Barclays.
Petrobras, compania petrolieră de stat din Brazilia, şi-a ajustat business-planul pe 5 ani până la nivelul de 98,4 miliarde de dolari, cea mai recentă adaptare de la versiunea originală de 130 de miliarde de dolari anunţată anul trecut.
US Energy Information Administration pentru petrolul WTI şi-a redus prognoza pentru 2016 cu 24% la 38,54 dolari pe baril. În prognoza pe termen scurt, Agenția a spus că piaţa petrolului s-ar putea echilibra în 2017.