Perspectiva recesiunii în Europa este o îngrijorare pentru întreaga planetă

Nu întâmplător, subiectul aflat în fruntea agendei noului prim-ministru britanic, Liz Truss, este înghețarea tarifelor pentru consumatorul final. În toată Europa, gazele și petrolul mai scumpe au provocat un șoc inflaționist cu care s-au confruntat băncile centrale odată cu creșterea dobânzilor și cu perspectiva inevitabilă a unei recesiuni.

La numărătoarea inversă până la sfârșitul verii europene, starea de spirit recesivă a contaminat deja piețele. O veste proastă pentru lume, deoarece cele mai mari două economii, Statele Unite și China, se confruntă și ele cu dificultăți, conform unui editorial realizat de oglobo.globo.com

BCE a majorat rata dobânzii pentru prima dată în ultimii 11 ani

Confruntată cu creșterea inflației din zona euro (9,1% în luna august), Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat rata dobânzii pentru prima dată în ultimii 11 ani. Efectul recesiv al combinației dintre energie scumpă și dobânzile mari este inevitabil. Analişti de la banca JP Morgan Chase prognozează o scădere de 2% a PIB-ului în zona euro în acest an, PIB-ul francez şi cel german urmând să scadă cu 2,5%, iar cel italian – cu 3%.

Mai mulţi indicatori reflectă deja încetinirea europeană. Indicele PMI, calculat de agenția Standard & Poor’s pentru a urmări achiziția de materii-prime de către industrie și de către sectorul serviciilor, a scăzut cu 0,9 puncte procentuale în luna august și a fost sub 50 pentru a doua lună, nivelul care separă creșterea de recesiunea economică. Industria are cele mai mari stocuri din ultimii 25 de ani. S&P apreciază că în acest al treilea trimestru economia europeană a intrat deja în zona de răcire spre recesiune. Este doar o chestiune de timp până când rata șomajului, în prezent de 6,6%, va începe să crească.

Industria îngrășămintelor a fost una dintre cele mai afectate de folosirea geopolitică de către Rusia a livrării de gaze. Potrivit asociației europene din acest domeniu, 70% din producția sa este afectată de impactul scumpirii gazelor, al cărei efect va ajunge în mediul rural, având drept rezultat majorarea preţului alimentelor și chiar mai multă inflație.

Dacă nu se va întâmpla nimic în războiul din Ucraina sau la Kremlin care să determine Rusia să restabilească aprovizionarea cu gaze a Europei la nivelurile normale, încălzirea populației iarna viitoare va depinde de angajamentul Uniunii Europene din luna iulie de a promova o reducere voluntară cu 15% a consumului de gaze până în luna martie 2023. Ţinând seama de imaginea care se schiţează, climatul recesiv se va extinde dincolo de anul 2022. Încetinirea va afecta nu doar Europa, ci și China și Statele Unite. Un scenariu deloc favorabil pentru economia braziliană.