Întrebarea pusă de institutul de sondaj se referă la „o integrare europeană întărită cu o politică economică şi bugetară unică”. Copnform AFP, răspunsurile respondenţilor arată mai degrabă o diferenţiere sociologică şi nu politică între francezi, deoarece 53% dintre simpatizanţii opoziţiei socialiste şi aproape aceeaşi proporţie dintre cei ai partidului prezidenţial (Uniunea pentru o Mişcare Populară – UMP, 57%) sunt favorabili unei integrări mai pronunțate. „În tabăra partizanilor unei integrări europene mai aprofundate, 67% sunt cadre şi persoane care exercită profesii liberale, iar 53% dintre locuitorii regiunii din jurul Parisului sunt favorabili acestei opţiuni”, potrivit IFOP.

„În tabăra celor care susţin o integrare mai puţin întărită se află 60% dintre salariaţi, 62% dintre muncitori şi 53% dintre persoanele din mediul rural. În aceeaşi categorie se află şi majoritatea femeilor (52%), în timp ce majoritatea bărbaţilor (53%) susţin o integrare mai aprofundată”. Fără să constituie o surpriză, 76% dintre simpatizanţii partidului de extremă dreaptă Frontul Naţional (FN) doresc „mai puţină integrare europeană şi politici economice şi bugetare proprii fiecărui stat”.

Sondajul a fost efectuat în contextul în care Franţa şi Germania s-au angajat în discuţii foarte dificile în scopul de a le propune partenerilor din zona euro să realizeze o uniune bugetară de natură să asigure respectarea mai strictă a echilibrelor finanţelor publice.

Preşedinte Nicolas Sarkozy şi cancelarul Angela Merkel se întâlnesc luni la Paris ca să elaboreze propuneri comune de schimbare a tratatelor europene, în speranţa de a scoate zona euro din cea mai gravă criză din istoria ei.

Sursa: Agerpres