Campania de vaccinare, dar și planul de sprijin economic ar trebui să fie suficiente pentru ca Statele Unite să se întoarcă la normal în 2021, în contextul în care a fost una dintre cele mai afectate țări de pe glob de pandemie.
2021 ar putea fi anul cel mare pentru SUA. Planul de sprijin și campania de vaccinare masivă planificate de administrația Biden ar trebui să permită sectorului de servicii să susțină relansarea economică în Statele Unite. Aceasta este teza susținută de economistul-șef al Credit Suisse, care prevede o creștere a PIB-ului american de 5,5%.
De asemenea, orizontul trebuie să se limpezească. În 2021, Statele Unite vor putea înregistra o creștere puternică a produsului intern brut. Schimbarea președintelui, planurile de sprijin anunțate și noua politică de sănătate susținută de președintele Joe Biden vor avea efecte benefice. James Sweeney, economist-șef la Credit Suisse, este unul dintre acei experți în mod rezonabil optimiști, deoarece prognozează o creștere medie de 5,5% în Statele Unite pentru 2021, notează Les Echos.
„Ar trebui să vedem o accelerare puternică din al doilea trimestru”, prezice acesta.
Revenirea sectorului serviciilor
Viitorul secretar al Trezoreriei, Janet Yellen, a prezentat marți, în fața Comisiei pentru finanțe a Senatului, un vast plan de 1.900 de miliarde de dolari care se va adăuga la cele 900 de miliarde de dolari votate în decembrie, afirmându-și prioritatea în ajutarea familiilor și a șomerilor, în special în sectorul serviciilor, sever destabilizat de pandemie.
„Normalizarea serviciilor va fi principalul motor al creșterii în a doua jumătate a anului”, prezice James Sweeney.
„Fie că este vorba de rezervări la hoteluri, de redeschiderea restaurantelor sau de reluarea transportului aerian, ar trebui să vedem o reluare a mobilității oamenilor odată ce amenințarea Covid va dispărea. Campania de vaccinare va aduce o contribuție majoră la acest lucru”, susține Sweeney.
Cu toate acestea, expertul rămâne precaut. „În ciuda unei recuperări rapide, cheltuielile cu serviciile vor încheia totuși anul sub nivelul de dinainte de pandemie. Nu există niciun motiv să ne așteptăm ca oamenii să crească brusc frecvența vizitelor la coafor, la dentist sau la spălătorie”.
În ciuda unei redresări rapide, cheltuielile cu serviciile vor încheia tot anul sub nivelul lor pre-pandemic ”. „Nu există niciun motiv să ne așteptăm ca oricine își mărește brusc frecvența vizitelor la un coafor, un dentist sau o spălătorie”, se temperează el. Mai ales că închiderea afacerilor și reorientarea forței de muncă vor limita oferta sectorului. În sectorul business, de exemplu, telemunca va reduce nevoia de transport.
Tensiuni inflaționiste în 2021
Așteptatul salt al pieței servicii s-ar putea traduce printr-o ușoară creștere a prețurilor pentru anumite activități, în 2021. „Biletele pentru evenimente sportive sau concerte populare ar putea depăși cererea față de ofertă și pot crește prețurile. La fel, dacă lumea se poate întoarce în vacanță vara viitoare, vor fi destule zboruri?»
Una peste alta, James Sweeney se așteaptă ca obiectivul de 2% inflație prognozat de Rezerva Federală Americană să fie depășit temporar. Cu toate acestea, Banca centrală nu va crește ratele dobânzii. „Mă aștept doar la unele presiuni asupra ratelor dobânzii pe termen lung. Drept urmare, Rezerva Federală ar putea fi forțată să își mărească achizițiile de titluri de stat pentru a putea controla aceste tensiuni”, mai explică expertul Credit Suisse.
În orice caz, activele financiare americane vor deveni din nou atractive, ceea ce ar trebui să determine o reevaluare a dolarului față de alte valute internaționale.
Celălalt motiv pentru care autoritățile monetare se vor abține de la orice măsuri de înăsprire monetară este ocuparea forței de muncă. „Economia SUA nu va recâștiga gradul de ocupare de dinainte de pandemie în acest an. Rata șomajului este de așteptat să ajungă la aproximativ 5,5% la sfârșitul anului, un nivel mult mai mare decât cel observat înainte de criza pandemiei”, indică economistul-șef al Credit Suisse.
Un ton comercial diferit
După patru ani de tensiuni comerciale dintre Statele Unite, China și Uniunea Europeană, experții Credit Suisse se bazează, în 2021, pe o schimbare radicală a situației. Miercuri, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat că Europa are din nou „un prieten” la Casa Albă. Ea l-a invitat pe Biden să „construiască un nou pact fondator” pentru relațiile transatlantice.
Dacă tonul se va schimba radical, nu ar trebui să ne așteptăm, totuși, la un sfârșit al ostilităților. „Statele Unite nu vor elimina tarifele introduse în ultimii ani. Va trebui să ne adaptăm la această nouă realitate. Conflictele rămân posibile între Statele Unite și Europa în cadrul OMC. Cu China, Statele Unite vor continua să aibă abordarea tranzacțională din ultimii ani. Dar, din nou, taxele vor fi menținute”, spune James Sweeney.
Dacă cumva epidemia izbucnește din nou, creșterea prognozată va mai avea de așteptat.