Standard & Poor’s (S&P) ar putea îmbunătăţi perspectiva ratingului României, de la „negativă” la „stabilă”, dacă statul va continua să implementeze reformele convenite cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), potrivit unui analist al agenţiei de evaluare financiară, citat de Reuters.

„Evoluţia recentă, nu doar în privinţa acordului cu FMI şi Uniunea Europeană, dar şi a contextului politic şi a situaţiei un pic mai bune referitoare la finanţarea externă, are un impact pozitiv asupra ratingului. Respectarea cerinţelor FMI şi UE a fost asigurată până acum, dar implementarea acestor măsuri trebuie să fie susţinută în următoarele luni, putând stabiliza, astfel, perspectiva de rating”, a declarat, într-un interviu pentru Reuters, Marko Mrsnik, director asociat la divizia S&P pentru calificative de ţară.

Pentru a-şi îmbunătăţi ratingul, România trebuie să continue să-şi restructureze finanţele publice şi să găsească un model de creştere diferit de cel bazat pe consum din anii anteriori, consideră Mrsnik.

Perspective bune

România are şanse să atingă ţinta de deficit bugetar stabilită cu FMI pentru anul 2010, de 5,9% din PIB, apreciază Mrsnik, însă există riscuri legate de ritmul recuperării economice. Deficitul bugetar pentru 2009 este estimat la 7,3% din PIB.

Comentariile analistului S&P vin după ce agenţia de evaluare financiară Fitch a revizuit, marţi, perspectiva ratingului suveran al României, de la „negativă” la „stabilă”, ca urmare a reluării acordului cu FMI.

S&P a anunţat, la 13 ianuarie, că adoptarea bugetului şi reluarea acordului cu FMI ar putea determina o modificare în creştere a perspectivei în cazul României. Statul are calificativ „BB+” din partea S&P, cel mai ridicat din categoria „junk” (speculativ), cu perspectivă „negativă”.

Tranşa de 2,4 miliarde de euro trebuie să vină în februarie

România are în derulare un program de finanţare externă de 20 de miliarde de euro, coordonat de FMI, la care participă Comisia Europeană, Banca Mondială, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană pentru Investiţii.

O misiune a Fondului a anunţat, săptămâna trecută, după încheierea evaluării, că va recomanda board-ului de la Washington să acorde României două tranşe, cu o valoare totală de 2,3 miliarde de euro, din împrumut.

În perioada în care delegaţia FMI se afla la Bucureşti pentru evaluarea acordului, ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a declarat că se aşteaptă la o îmbunătăţire a ratingului acordat României de către agenţiile internaţionale, după plecarea misiunii instituţiei internaţionale.

România şi Letonia sunt singurele două state din Uniunea Europeană cu rating sub nivelul recomandat investiţiilor. România este evaluată cu „BB+” de S&P şi Fitch pentru împrumuturi pe termen lung, în timp ce Moody’s este singura agenţie de rating care nu a retrogradat calificativul ţării în categoria „junk”.