Miercuri, 16 decembrie, ANAT (Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism) va organiza o conferinţă de presă online, prin care îşi propune să realizeze o retrospectivă turistică a anului 2020, dar şi să prezinte perspectivele turismului pentru aceste sărbători de iarnă şi pentru anul 2021.
Pe agenda evenimentului organizat miercuri de ANAT se mai află şi alte teme, precum evoluţia şi perspectivele principalelor categorii de turism (intern, incoming, outgoing şi cel de evenimente), importanţa tehnologiei pentru agenţiile de turism, dar şi prezentarea proiectului Young ANAT.
Reţeaua pentru Sectorul Privat European în Turism cere ridicarea restricţiilor pentru călătoriile cu avionul
În urmă cu o săptămână, membrii Reţelei pentru Sectorul Privat European în Turism (NET), din care face parte şi ANAT, solicitau Guvernelor europene să suspende imediat măsurile de carantină generală şi restricţiile de călătorie, deoarece sunt ineficiente.
ANAT subliniază că Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) şi Agenţia Uniunii Europene pentru Siguranţa Aviaţiei (EASA) au adoptat, la începutul lunii decembrie, liniile directoare pentru testarea COVID-19 şi carantina călătorilor cu avionul, prin care recomandă suspendarea testării sistematice pentru SARS-CoV-2 a călătorilor cu avionul şi recomandă scutirea de la carantină şi/sau testarea SARS-CoV-2 pentru pasagerii care călătoresc pentru o perioadă scurtă de timp (cu întoarcerea preconizată în 72 de ore), având în vedere oportunitatea potenţial redusă de infecţie şi în care contactele cu populaţia locală sunt limitate, scrie Agerpres.
„Membrii NET solicită statelor membre să urmeze orientările ECDC/EASA şi să suspende imediat cerinţele de carantină şi să ridice restricţiile pentru călătorii cu avionul. Membrii NET susţin, de asemenea, utilizarea testelor antigenice, care sunt accesibile şi rapide pentru utilizare înainte de plecare sau de sosirea la destinaţie şi sunt încă eficiente în detectarea cazurilor de răspândire cu risc ridicat.
Orientările anterioare ECDC din 29 octombrie 2020 indică faptul că utilizarea testelor rapide de antigen reduce transmiterea ulterioară prin detectarea timpurie a cazurilor extrem de infecţioase, permiţând o urmărire eficientă a contactelor”, transmit reprezentanţii ANAT.
Industria turismului are nevoie de o abordare coordonată a restricţiilor de călătorie, iar o trecere la un regim de restricţii proporţionale bazate mai mult pe dovezi ar putea salva sezonul european de turism de iarnă, ale cărui cheltuieli sunt estimate la 80 miliarde de euro, potrivit ANAT.