Pescarii britanici se simt trădaţi de Boris Johnson. Consecințe ale Brexitului

Pescarii britanici nu-şi ascundeau nemulţumirea, luni, 28 decembrie, la citirea proiectului de acord post-Brexit încheiat joi între prim-ministrul lor şi Comisia Europeană.

„Johnson ne promisese drepturile pe tot peştele din zona noastră economică exclusivă, dar nu vom primi decât o parte”, a declarat Andrew Locker, unul din liderii federaţiei britanice a organizaţiilor pescarilor (NFFO), la postul de radio BBC 4, conform lalibre.be

Acordul post-Brexit prevede o perioadă de tranziţie până în vara lui 2026 pentru a renunţa la 25% din capturile europene, care, ca valoare, se ridică la circa 650 de milioane de euro pe an, şi o renegociere anuală la finalul acestei perioade.

Boris Johnson promisese că niciun pescar britanic nu va suferi consecinţe negative

Pescarii din UE vor păstra până la acea dată un acces garantat la zonele situate în cele 6-12 mile marine în largul coastelor britanice (ape teritoriale) unde mergeau în mod tradiţional.

Andrew Locker aminteşte că Boris Johnson promisese că niciun pescar britanic nu va suferi consecinţe negative ale acordului post-Brexit. „Sunt supărat, decepţionat şi mă simt trădat. Ce avem acum nu este decât o parte din ce ni se promisese cu Brexitul. Chiar o să avem dificultăţi anul viitor”.

„Ieşim mai puţin bine, absolut. Când eram în UE, comercializam peştele cu UE: aveam obiceiul să descărcăm lucruri pe care nu le foloseam contra peşte pe care ei nu-l utilizau şi asta ne permitea să facem un plan de pescuit anual”, explică industriaşul.

Michael Gove, ministrul însărcinat să coordoneze acţiunea guvernului britanic, a dat asigurări că Regatul Unit s-ar găsi într-o „poziţie mai puternică” decât atunci când aparţinea Uniunii Europene.

„În cadrul politicii comune de pescuit, nu puteam accede decât la circa 50% din peştele din apele noastre. Vom creşte semnificativ acum această cifră şi vom avea până în 2026 circa două treimi din capturile din apele noastre”, a declarat dl Gove luni la BBC.

„Acest proces progresiv ne dă o şansă să mărim dimensiunea flotei, să investim în comunităţile noastre de coastă şi, desigur, la vremea potrivită, vom avea oportunitatea sa ne mai creştem cota”, a adăugat el.

Sâmbătă, prim-ministrul scoţian, Nicola Sturgeon, șefa naționaliştilor din SNP, a criticat guvernul conservator al lui Boris Johnson, acuzat că „i-a trădat din nou pe pescarii scoţieni. Promisiunile, pe care ştiau că nu le pot respecta, au fost încălcate”, a declarat ea pe Twitter.