Moldoveni prinși la pescuit în România

Trei cetățeni moldoveni au fost surprinși la pescuit ilegal în apele teritoriale românești de către polițiștii de frontieră din cadrul STPF Galați. Incidentul s-a petrecut în apropierea localității Tulucești, pe râul Prut, la frontiera dintre România și Republica Moldova.

Polițiștii de frontieră au observat o ambarcațiune cu motor în care se aflau cei trei bărbați, pescuind în zona respectivă. În urma verificărilor, s-a constatat că aceștia au trecut ilegal frontiera de stat pe râul Prut, intenționând să pescuiască comercial fără a deține autorizațiile necesare.

Conform declarațiilor cms. Sorin Ene, purtătorul de cuvânt al STPF Galați, bărbații nu aveau licențe valabile nici pentru teritoriul Republicii Moldova, nici pentru cel românesc.

Cei trei moldoveni au fost reținuți și s-au ales cu dosare penale pentru trecere frauduloasă a frontierei de stat și pescuit comercial fără licență. După întocmirea actelor premergătoare, ei au fost predați autorităților din Republica Moldova pentru continuarea cercetărilor.

În urma acestui incident, poliția a confiscat ambarcațiunea și aproximativ o mie de metri de plasă de pescuit, bunuri evaluate la aproximativ 7.000 de lei. Acestea au fost depozitate în camera de corpuri delicte până la finalizarea cercetărilor.

pescuit
SURSA FOTO: pexels.com

Ce spune legea în ceea ce privește pescuitul în România?

Legea nr. 176 din 3 iunie 2024 este cea care reglementează pescuitul și protecția resursei acvatice vii.

Concret, aceasta reglementează protecția, conservarea, repopularea, administrarea și exploatarea eficientă a resurselor acvatice vii din habitatele acvatice naturale, precum și comercializarea produselor obținute din pescuit, când această activitate se realizează:

  • pe teritoriul României
  • în apele de sub jurisdicția națională a României de către nave sub pavilion român sau sub pavilionul altor state

De asemenea, legea precizează că prin habitate acvatice naturale se referă la:

  • Dunărea teritorială, Delta și lunca inundabilă a Dunării
  • Rezervația Biosferei „Delta Dunării“, complexul lagunar Razelm-Sinoe și lacurile litorale
  • pâraiele, râurile și lacurile de munte, colinare, de șes și zonele lor inundabile, precum și brațele moarte ale râurilor
  • bălțile și lacurile naturale lipsite de instalații hidrotehnice pentru alimentarea, reținerea și evacuarea apei
  • lacurile de acumulare, inclusiv zonele lor inundabile la viituri
  • rețeaua de canale magistrale din sistemele hidroameliorative, de navigație și hidroenergetice și ramificațiile acestora
  • apele maritime interioare, marea teritorială, zona economică exclusivă a României