Interzis la pescuit. Jandarmii de la Gruparea Mobilă au amendat cu peste 30.000 de lei, în total, câțiva bărbați din Bacău care au ieșit la pescuit.

Acești pescari au ignorat perioada de prohibiție pentru pescuit, care este în vigoare între 9 aprilie și 7 iunie, fiind surprinși pe malurile apei în timp ce desfășurau activitatea ilegală.

Un număr total de 26 de sancțiuni au fost aplicate, iar doi pescari care foloseau plase au fost implicați în dosare penale.

16 persoane au primit avertismente pentru încălcarea regulilor de pescuit

Potrivit ProTV, alte 16 persoane au primit avertismente pentru încălcarea regulilor de pescuit.

Perioada de prohibiție acoperă o serie de zone și habitate piscicole naturale, iar în unele cazuri există excepții de la regulă.

Aceste restricții au fost instituite pentru a proteja resursele acvatice în timpul perioadei de reproducere, asigurând o exploatare sustenabilă a acestora.

pescuit
Interzis la pescuit/SURSA FOTO: Dreamstime

Care e scopul prohibiției generale a pescuitului

Interzis la pescuit. Scopul prohibiției generale a pescuitului este de a contribui la conservarea stocurilor de pește. În plus, se are în vedere menținerea echilibrului ecologic în ecosistemele acvatice din România.

Interzicerea pescuitului a intrat în vigoare și în zonele de frontieră cu Ucraina și Bulgaria începând de marți, 16 aprilie 2024.

Pescuitul de scrumbie în Delta Dunării va fi permis numai pescarilor care dețin autorizație. Aceștia nu vor putea fi însoțiți de niciun alt pescar sau ajutor în barcă în timpul pescuitului. Decizia a fost luată de către Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD).

Interzis în România între 9 aprilie și 7 iunie, respectiv 16 aprilie-30 mai în zonele de frontieră

Prohibiția va fi în vigoare timp de 60 de zile în habitatul natural al peștilor. În zonele acvatice care delimitează frontiera de stat cu Ucraina, inclusiv în golful Musura, aceasta va dura 45 de zile. Astfel, pescuitul va fi interzis în perioada 16 aprilie – 30 mai, inclusiv, în aceste zone.

În intervalul cuprins între 9 aprilie și 7 iunie, pescuitul în scop comercial, recreativ și familial este interzis. Acest lucru se aplică inclusiv în complexul Razim-Sinoe și în lacurile litorale.

Anterior, Ministerul Mediului a impus o interdicție pentru pescuitul la știucă în perioada 1 februarie – 20 martie 2024. În plus, orice formă de pescuit este interzisă în intervalul 9 aprilie – 7 iunie 2024. Autoritățile au instituit și o prohibiție pentru pescuitul la șalău și biban, cuprinsă între 20 martie și 7 iunie 2024. Este important de menționat că aceste restricții nu se aplică exclusiv pe lacurile și iazurile private.

De asemenea, în acest an au fost adoptate măsuri suplimentare față de anii anteriori, cu scopul de a contribui la refacerea bazinelor hidrografice unde populațiile de pești sunt amenințate sau în declin.

Pescuitul în zonele protejate sau în perioadele de prohibiție este sancționat cu amendă între 600 și 1.000 de lei și poate duce la reținerea permisului de pescuit. Mai mult, amenzile pot ajunge până la 10.000 de lei pentru acte de braconaj. Cei care încalcă legea pot primi și o pedeapsă de închisoare de până la 3 ani, în cazul unor fapte grave.