Mersul la pescuit devine interzis pentru 60 de zile, în perioada 9 aprilie – 7 iunie 2024. Totodată, există și alte perioade de prohibiție, în funcție de specie.
De exemplu, Ministerul Mediului a stabilit prohibiție la știucă, în perioada 1 februarie-20 martie 2024.
Orice formă de pescuit devine interzisă în perioada 9 aprilie-7 iunie 2024
Autoritățile au stabilit și prohibiție la șalău și biban, între 20 martie și 7 iunie 2024. Trebuie menționat că nu există restricții doar pe lacurile și iazurile private.
S-au stabilit în plus, față de alți ani, măsuri care vizează refacerea bazinelor hidrografice, unde speciile de pești sunt periclitate sau în declin.
Măsura este stabilită în Ordinul 561/2023/11/2024, privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2024.
Sunt stabilite perioadele de prohibiție în următoarele zone
Potrivit legii, sunt stabilite perioadele de prohibiție în următoarele zone:
- Dunăre;
- Prut;
- Lacul Stânca Costești;
- zona economică Meleaua Sfântul Gheorghe, până la Ciotic;
- lacurile litorale din complexul Razim Sinoe.
Autoritățile au acordat o atenție specială pentru refacerea resurselor acvatice zonelor de pe rîul Mureș, Crișul Repede și Olt.
Amintim că aproximativ 23% din teritoriul României este arie protejată. Totodată, Rezervația Biosferei Deltei Dunării reprezintă cea mai mare și compactă zonă protejată.
Între 9 aprilie și 7 iunie 2024 se interzice pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv și familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și alte viețuitoare acvatice vii în zona economică Meleaua Sfântu Gheorghe până la Ciotic.
În afara acestei perioade este permis pescuitul recreativ/sportiv al speciilor știucă, șalău, somn și crap. Totuși, este obligatorie eliberarea imediată a tuturor capturilor din aceste specii. Pescarul are voie să rețină un singur exemplar pe zi, dintr-o singură specie, pe teritoriul RBDD.
De asemenea, cei care au pescuit în Delta Dunării nu pot transporta o cantitate de pește mai mare de 10 kg/pescar sau 15 kg/familie.
Există mai multe interdicții
Totodată, există mai multe interdicții. Una vizează folosirea setcilor pe teritoriul ARBDD, când cota fluviului Dunărea în dreptul localității Tulcea este sub 50 cm.
Se permite folosirea cu acestei metode de pescuit, cu mărimea ochiului plasei de 70 mm pe fluviul Dunărea, a brațelor sale, Dunărea Veche, Golful Musura și Meleaua Sfântu Gheorghe.
O altă interdicție vizează capturarea lipitorilor medicinale. Este interzisă în perioada 1 iulie până la 31 august 2024. Este interzisă și capturarea racului femelă în perioada 1 ianuarie – 9 aprilie 2024 și 1-30 septembrie 2024, pe teritoriul Deltei Dunării. Capturarea masculilor este interzisă în perioada 1 – 30 septembrie 2024.
Cei care încalcă legea vor primi amenzi destul de mari
Amintim că pescuitul fără permis se sancționează cu amendă de la 300 la 600 de lei, la fel ca și reținerea peștilor sub dimensiunile minime legale.
De asemenea, pescuitul în zonele protejate sau în perioada de prohibiție se sancționează cu amendă de la 600 la 1.000 de lei și reținerea permisului de pescuit.
Mai mult, amenzile pot ajunge până la 10.000 de lei pentru braconaj. Cei care încalcă legea pot primi și o pedeapsă de până la 3 ani de închisoare dacă fapta este grav.