Uniunea Europeană dorește ca, până în 2030, să elimine pescuitul în ape adânci în zonele marine protejate. Comisia Europeană spune că procesul va avea loc treptat.
În cursul zilei de marți, 21 februarie, Comisia Europeană a prezentat un pachet de măsuri prin care se dorește îmbunătățirea sustenabilității și rezilienței sectorului pescuitului și acvaculturii din blocul comunitar.
Executivul comunitar arată că pachetul include patru elemente, precum:
- o comunicare privind tranziţia energetică în sectorul pescuitului şi acvaculturii din UE
- un plan de acţiune privind protejarea şi refacerea ecosistemelor marine pentru un pescuit sustenabil şi rezilient
- o comunicare privind politica comună în domeniul pescuitului de astăzi şi de mâine
- un raport privind organizarea comună a pieţelor în sectorul produselor pescăreşti şi de acvacultură
În comunicat se mai arată că principalele obiective sunt:
- promovarea utilizării unor surse de energie mai curate
- reducerea dependenţei de combustibilii fosili
- micşorarea impactului sectorului asupra ecosistemelor marine
Comisia Europeană spune că acțiunile acestea vor fi întreprinse treptat pentru a ajuta sectorul să se adapteze.
„Dorim să instituim un „Pact pentru pescuit şi oceane,” în cadrul căruia să colaborăm cu toate părţile interesate pentru a ajunge la un pescuit sustenabil şi rezilient, pentru a proteja şi a reface ecosistemele noastre marine, pentru a face acest sector profitabil şi pentru a consolida securitatea noastră alimentară pe termen lung. Propunem acţiuni concrete de refacere a ecosistemelor marine şi de reducere a impactului activităţilor de pescuit asupra mediului marin, răspunzând astfel şi angajamentelor asumate de UE în acordul istoric la care s-a ajuns la COP15 de la Montreal cu privire la un nou cadru mondial pentru biodiversitate. Promovăm, de asemenea, o tranziţie energetică pentru a ajuta sectorul să îşi adapteze navele şi echipamentele, să îmbunătăţească condiţiile de muncă şi să treacă la surse de energie regenerabile, cu emisii scăzute de dioxid de carbon”, spune comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius.
Comisia Europeană a propus reducerea dependenței de combustibilii fosili
Tot marți, CE a propus reducerea dependenţei de combustibilii fosili şi luarea de măsuri către un sector al pescuitului şi acvaculturii neutru din punct de vedere climatic, în conformitate cu una dintre ambiţiile Pactului verde european de a atinge neutralitatea climatică în UE până în 2050.
Comisia propune măsuri de sprijinire a sectorului în accelerarea tranziţiei sale energetice, prin îmbunătăţirea eficienţei combustibililor şi trecerea la surse de energie regenerabile, cu emisii scăzute de dioxid de carbon.
Nu în ultimul rând, CE a prezentat un plan de acţiune pentru mediul marin pentru a consolida contribuţia PCP la obiectivele de mediu ale UE şi pentru a reduce impactul negativ al activităţilor de pescuit asupra ecosistemelor marine, în special prin perturbarea fundului mării, capturile accidentale de specii sensibile şi efectele asupra lanţurilor trofice marine. Un mediu marin sănătos, cu stocuri de peşte sănătoase şi o biodiversitate bogată, este singura modalitate de a asigura un viitor prosper pentru comunităţile pescăreşti din UE pe termen mediu şi lung.