Pescuitul înainte de încheierea perioadei de prohibiţie este complet INTERZIS

Pescuitul înainte de încheierea perioadei de prohibiţie este complet INTERZIS în România. Aproape 10.000 de lei au plătit mai mulţi pescari pentru că au aruncat undițele în apă înainte să se încheie perioada prohibiţiei.

Au fost găsiți de Jandarmerie pe malurile râurilor Siret şi Bistriţa. 26 dintre ei au fost amendați. 30 dintre ei au scăpat doar cu un avertisment.

Controalele vor continua până pe data de 7 iunie 2024, când se încheie perioada de prohibiţie.

Pescuitul este interzis între 9 aprilie – 7 iunie

Perioada de prohibiție este în vigoare 60 de zile în habitatele piscicole naturale. În apele care delimitează frontiera de stat cu Ucraina, inclusiv în Golful Musura, perioada de prohibiție va dura 45 de zile. Pe scurt, pescuitul este interzis în perioada 16 aprilie – 30 mai.

În intervalul 9 aprilie – 7 iunie, pescuitul în scop comercial, recreativ și familial este interzis, inclusiv în complexul Razim-Sinoe și în lacurile litorale.

pescuit, pescari
Ultima zi de prohibiţie este 7 iunie / SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Cum este stabilită perioada de prohibiție a pescuitului?

Perioada de prohibiție a activității de pescuit este stabilită în funcție de perioada de reproducere a resurselor acvatice, în vederea protejării lor și asigurării unei exploatări durabile. În timpul perioadei de prohibiție, pescarii recreativi își pot desfășura activitatea numai în complexele lacustre private.

Prohibiția se aplică în apele din România care nu sunt concesionate, dar și în zonele naturale protejate.

Cine încalcă aceste reguli, poate primi amendă, îi poate fi anulat permisul de pescuit sau chiar poate fi urmărit penal pentru braconaj.

Ce amenzi se dau celor care pescuiesc fără permis?

Cine pescuiește fără permis este sancționat cu amendă între 300 de lei și 600 de lei.

Pescuitul în zonele protejate sau în perioadele de prohibiție este sancționat cu amendă între 600 de lei și 1.000 de lei. Poate fi reținut permisul de pescuit.

Amenzile pot ajunge până la 10.000 de lei pentru acte de braconaj. Cei care încalcă legea pot primi și o pedeapsă cu închisoarea de până la trei ani, în cazul unor fapte grave.

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat luni, 3 iunie 2024, legea privind pescuitul și protecția resurselor acvatice vii. Puteți afla mai multe despre legea respectivă AICI.

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (SURSA FOTO: Facebook, Klaus Iohannis)