Rusia a făcut un anunț important privind siguranța alimentară la nivel global. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a făcut un apel de urgență către ONU (Organizația Națiunilor Unite). Despre ce este vorba?
Rusia cere ridicarea restricțiilor împotriva cerealelor și îngrășămintelor sale
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat luni că ONU ar trebui să ridice restricțiile „indirecte” impuse împotriva cerealelor și îngrășămintelor din Rusia. El a invocat, totodată, „acordul alimentar” încheiat la Istanbul.
„În acest caz, ONU, așa cum am spus deja, ar trebui să îndeplinească partea care se referă la restricțiile indirecte care au fost impuse împotriva livrărilor rusești, adică împotriva aprovizionării cu cereale și îngrășăminte”, a precizat Dmitri Peskov, răspunzând astfel dacă Guvernul de la Moscova este mulțumit de rezultatele discuțiilor de la Istanbul.
„Bineînțeles, s-a muncit foarte mult. Partea rusă a muncit mult. Să așteptăm să facem câteva evaluări ale eficienței funcționării mecanismelor care au fost create în conformitate cu aceste acorduri”, a adăugat Dmitri Peskov, relatează agenția de presă Interfax.
Amintim că, după lungi negocieri, Rusia și Ucraina, alături de Turcia și de ONU, au semnat un acord privind exportul de cereale din Ucraina. Anunțul a fost făcut de către președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.
Rusia și Ucraina au ajuns la un acord comun. Exportul cerealelor prin Marea Neagră va începe curând
Transportul cerealelor din Ucraina prin Marea Neagră ar urma să înceapă zilele viitoare. Președintele Turciei a precizat că Guvernul de la Ankara va continua să depună toate eforturile diplomatice pentru a pune capăt crizei din Ucraina, iar primul pas în acest sens îl reprezintă transportul cerealelor care va avea loc în următoarele zile.
„Odată cu începerea transportului cerealelor în următoarele zile, putem spune că am adus o contribuţie importantă la depăşirea crizei alimentare globale”, a spus Recep Tayyip Erdogan, la ceremonia de lansare a proiectelor industriale din oraşul Kayseri.
Totodată, el a punctat faptul că Turcia își dorește să asigure pacea între Rusia și Ucraina și că speră să aibă loc negocieri și un acord de pace.
„Suntem hotărâţi să continuăm eforturile diplomatice până la asigurarea păcii între Rusia şi Ucraina. Sperăm să primim ştiri încurajatoare în viitorul apropiat cu privire la negocieri şi contacte la toate nivelurile, inclusiv la nivlul liderilor”, a adăugat preşedintele turc.
La rândul său, ministrul Apărării din Turcia, Hulusi Akar, a dat detalii cu privire la situația exporturilor de cereale din Ucraina. Acesta a anunţat încă de sâmbătă că au fost deja demarate lucrările de creare a unui centru de coordonare la Istanbul. Acest centru va avea ca scop controlul exportului de cereale din Ucraina pe mare. El a adăugat că speră ca lucrările să fie finalizate rapid, iar apoi să continue și contractele.
„Coordonarea dintre Rusia şi Ucraina continuă. Ne-am îndeplinit obligaţiile în temeiul memorandumului semnat vineri (22 iulie). În prezent, reprezentanţii ai ONU, Rusiei, Ucrainei şi Turciei au început lucrările în cadrul centrului comun de coordonare. Sperăm la finalizarea rapidă a acestor lucrări în cadrul acordurilor încheiate, le urmărim îndeaproape evoluţia şi continuăm contactele”, a spus ministrul turc.