„Gazprom își respectă pe deplin angajamentele privind livrările de gaze către Europa și este pregătit să exporte și mai mult. Acest lucru a fost declarat de către purtătorul de cuvânt al președinției Dmitri Peskov în cadrul emisiunii „Moscova. Kremlin. Putin”, de la postul de televiziune Rossiya-1″, scrie Tass.ru.
Europa depinde de gazul rus
„Este posibil să fie luate cantități mai mari de gaze de la Gazprom și să fie injectate [în Europa]? Este posibil”, a precizat Peskov.
„Gazprom este pregătit. În plus, a selectat deja toate cererile suplimentare. Își îndeplinește pe deplin toate obligațiile. Nimeni nu are absolut nicio plângere și nici nu poate avea. Este Gazprom pregătit să semneze alte contracte? „Gazprom este chiar interesat de acest lucru”, a explicat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
În același timp, Peskov a calificat drept „propagandă cu semnul minus” solicitările SUA de a mări transportul gazelor de către Gazprom prin Ucraina. „Consumatorii noștri din Europa sunt principalii noștri parteneri. Iar Gazprom își dovedește întotdeauna fiabilitatea în orice circumstanțe. Prin urmare, astfel de strigăte din partea SUA [cu privire la creșterea volumului de gaze tranzitate de Gazprom prin Ucraina] nu sunt altceva decât propagandă.
Dar această propagandă este negativă”, a adăugat Peskov.
Despre cel de-al Treilea Pachet Energetic
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a amintit particularitățile celui de-al treilea pachet energetic de măsuri aprobat în UE. Peskov a menționat că în special Marea Britanie, pe atunci membră a UE, s-a numărat printre activiștii care au făcut presiuni pentru cel de-al treilea pachet energetic. „Concluzia este că europenii, care sunt obsedați de legile lor antitrust și așa mai departe, depășesc uneori rațiunea”, a declarat Peskov. – Și au spus că cine produce gaz nu îl poate transporta, cine îl transportă nu îl poate vinde. Trebuie să fie trei entități juridice diferite. Asta au si făcut.
„Pe coastă oceanului, Europa a construit un număr uriaș de hub-uri, instalații de lichefiere, instalații de delichefiere. Și [așa cum s-a crezut în Europa], cică o concurență pe piața gazelor lichefiate va face ca prețul să scadă serios”, a continuat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Ca urmare, au apărut numeroase dificultăți, ceea ce a dus la faptul că Europa nu a putut injecta la timp gaze în depozite subterane. „Depozitele subterane nu pot fi umplute în câteva zile prin simpla deschidere la maxim a robinetului. Există o viteză tehnologică de injectare <…> și după toate calculele nu vor reuși să înmagazineze acum”, a conchis purtătorul de cuvânt al președintelui.
Măsurile celui de-al treilea pachet energetic prevăd, în primul rând, separarea obligatorie a activelor de producție ale companiilor energetice de cele de transport și transferul infrastructurii de transport către operatori independenți; în al doilea rând, rezervarea a până la jumătate din capacitățile de transport prin conducte pentru transportul resurselor energetice ale companiilor independente; în al treilea rând, în conformitate cu cerințele de transparență, este prevăzută informarea detaliată a Comisiei Europene cu privire la operarea infrastructurii energetice, inclusiv procedura de stabilire a tarifelor pentru transportul resurselor.