Rusia va desfășura arme nucleare tactice în Belarus din cauza extinderii NATO
„Intenţia de a desfăşura arme nucleare tactice în Belarus este un răspuns la extinderea NATO. Alianţa se extinde în direcţia frontierei ruse, nu Rusia este cea care se apropie de NATO”, a declarat, joi, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, potrivit agenției de presă EFE.
La rândul său, preşedintele din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a anunțat că nu a exclus să ceară Rusiei amplasarea de arme nucleare strategice. Conform spuselor sale, „ticăloşii” din străinătate „trebuie să înţeleagă acest lucru” şi să nu încerce destabilizarea situaţiei.
„Nu ne vom opri de la nimic pentru a ne apăra ţările şi popoarele”, a spus, joi, Aleksandr Lukașenko în faţa Parlamentului de la Minsk.
Rusia exclude rolul Chinei pentru obținerea păcii în Ucraina
Dmitri Peskov a spus, totodată, că Guvernul de la Moscova exclus posibilitatea unei medieri a războiului din Ucraina cu ajutorul Chinei, reamintit că Rusia nu are altă opţiune decât să îşi continue ofensiva.
„Bineînţeles că China dispune de un potenţial formidabil şi eficient dacă vorbim despre serviciile sale de mediere. Dar situaţia cu Ucraina este complexă, nu există perspectiva unei reglementări politice. Şi, pentru moment, nu avem altă soluţie decât să continuăm operaţiunea militară specială”, a explicat oficialul rus, potrivit agenției de presă AFP.
UE speră că Guvernul de la Beijing va restabili pacea în Ucraina
Declarațiile sale au fost făcute în contextul în care, joi, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Franței, Emmanuel Macron, au avut întrevederi oficiale la Beijing cu conducerea chineză pentru a discuta despre „relaţiile complexe” dintre Bruxelles și Beijing, într-un efort de a obţine sprijinul Chinei pentru restabilirea păcii în Ucraina, relatează agenția de presă dpa.
„Sunt convins că China are un rol major de jucat în construirea păcii”, a declarat Emmanuel Macron cu puţin timp înaintea discuţiilor cu preşedintele Chinei, Xi Jingping, discuții aşteptate să se axeze pe războiul din Ucraina.
Xi Jinping l-a primit pe Emmanuel Macron cu onoruri militare, urmând să discute ulterior cu Ursula von der Leyen, după care cei trei lideri vor avea o întâlnire comună. Cu puțin timp în urmă, Emmanuel Macron a avut discuţii separate despre războiul din Ucraina cu premierul Chinei, Li Qiang, și cu preşedintele Biroului Permanent al Parlamentului de la Beijing, Zhao Leji.