Pesta porcină africană, confirmată la o fermă din Timiș. 39.000 de animale vor fi incinerate

Prefectul județului Timiș a anunțat că a fost confirmată prezența pestei porcine africane la animalele din ferma Smithfield de la Parța. Din această cauză, 39.000 de animale vor fi incinerate. De asemenea, reprezentantul Executivului în teritoriu a convocat Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor, pentru a preciza concret ce măsuri vor fi luate.

„Diagnosticul de PPA a fost confirmat. Este oficial, în Timiş există un focar de pestă porcină africană la o fermă de porci din Parţa. Va urma neutralizarea celor 39 de mii de animale şi luarea de măsuri pentru combaterea răspândirii bolii. Sacrificarea porcilor şi îngroparea lor se va face în condiţii de siguranţă”, a declarat prefectul județului Timiș, Mihai Ritivoiu.

A fost stabilită procedura care va fi urmată

Reprezentanții fermei au fost prezenți marți la Prefectură, alături de primarul comunei Parța, reprezentanți ai Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și reprezentanți ai Apelor Române.

În cursul zilei de marți, 11 octombrie, s-a mers în teren și a fost identificat arealul unde va avea loc îngroparea. De asemenea, tot ieri a fost stabilită și procedura care va fi urmată.

„Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând niciun risc de îmbolnăvire, însă este extrem de contagioasă în rândul porcilor şi cauzează pierderi economice covârşitoare. O prioritate este să protejăm alte două ferme, fiecare cu zeci de mii de porci şi aflate la doar câţiva kilometri distanţă de ferma cu focar de PPA”, a precizat prefectul judeţului Timiş.

Pesta porcină africană progresează într-un ritm alarmant în Europa

Inofensivă pentru oameni dar extrem de contagioasă în rândul animalelor, pesta porcină africană (PPA) progresează într-un ritm alarmant în Europa, în special în partea de est a continentului unde focarele descoperite recent au provocat temeri privind o răspândire mai amplă a virusului.

„Numărul de cazuri şi zonele noi afectate cresc în pofida eforturilor, iar ţările au dificultăţi serioase în a controla şi a elimina maladia”, a declarat Gregorio Torres, şeful departamentului ştiinţific din cadrul Organizaţiei mondiale pentru sănătate animală (OIE), transmite AFP.

De la începutul anului, 285 de focare de pestă porcină africană au apărut în crescătoriile din Europa, şi numărul de cazuri numărate de OIE până la 1 septembrie este de aproape 71.000.

Virusul circulă mai ales în partea de est a continentului, în România, care totalizează 197 de focare, în Republica Moldova şi în vestul Rusiei, unde cinci noi focare au fost descoperite numai în cursul săptămânii trecute.

Prezentă în fauna sălbatică, maladia a apărut şi în Italia, într-o crescătorie din regiunea Roma la începutul lunii iunie şi în Germania în luna mai, apoi în luna iulie cu două focare în landurile Mecklenburg-Pomerania Occidentală şi Saxonia Inferioară fiind sacrificate aproape 2.800 de animale. În pofida proximităţii lor, Franţa şi Ţările de Jos au fost scutite până în prezent.