Pe lângă pandemia care a lovit crunt România în urmă cu mai bine de un an de zile, pesta porcină africană continuă și ea să se extindă. Potrivit ultimelor informații transmise de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), la nivel național, joi, erau active un număr de 409 focare de pestă porcină africană.

Totodată, sursa citată mai precizează că un număr de 104.387 de animale au fost afectate de această molimă. În ceea ce privește zonele vizate, potrivit ANSVSA, dintre cele 409 de focare, 7 sunt în exploataţii comerciale, iar 6 focare în exploataţii comerciale de tip A, potrivit sursei.

Astfel, în perioada 26 martie – 1 aprilie au fost înregistrate 21 de focare noi de pestă porcină africană. Zonele vizate sunt: judeţul Bacău – 2 focare; judeţul Bihor – 2 focare; judeţul Bistriţa – Năsăud – 1 focar; judeţul Buzău – 1 focar; judeţul Gorj – 2 focare; judeţul Giurgiu – 1 focar; judeţul Ialomiţa – 1 focar; judeţul Iaşi – 1 focar; judeţul Olt – 1 focar; judeţul Satu Mare – 1 focar; judeţul Sălaj – 1 focar; judeţul Suceava – 1 focar; judeţul Timiş – 1 focar; judeţul Vâlcea – 5 focare.

De asemenea, ANSVSA mai menționează că în aceeaşi perioadă au fost stinse 19 focare de pestă porcină: judeţul Alba – 4 focare; judeţul Bihor – 3 focare; judeţul Buzău – 8 focare; judeţul Dolj – 1 focar; judeţul Neamţ – 1 focar; judeţul Satu Mare – 1 focar; judeţul Vaslui – 1 focar.

Când a apărut pesta porcină africană în România

De menționat este faptul că, pesta porcină africă a apărut în România pe data de 21 iulie 2017. De atunci și până în prezent, potrivit ANSVSA, au fost diagnosticate 5.402 cazuri la mistreţi în 41 de judeţe. Dintre acestea, în intervalul 26 martie – 1 aprilie au fost înregistrate 40 de cazuri noi la mistreţi. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor.

În ceea ce privește utilizarea unui tratament, ANSVSA menționează că pentru acest tip de boală nu există vaccin, iar singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor este respectarea condiţiilor de biosecuritate.

Trebuie menționat și faptul că pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, deci nu este un pericol pentru cetățeni,  însă are un impact dezastruos la nivel economic şi social, mai precizează ANSVSA.