Un caz de pestă porcină africană a fost confirmat în localitatea sătmăreană Micula, un număr de 13 animale fiind sacrificate, a informat, vineri, într-un comunicat, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor (ANSVSA).
„În data de 11 ianuarie 2018, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) a confirmat un focar de pestă porcină africană, la porci domestici, într-o gospodărie din comuna Micula, judeţul Satu Mare. Imediat ce DSVSA Satu Mare a fost notificată despre apariţia de cazuri de îmbolnăvire a unor porci dintr-o gospodărie din comuna Micula, suspicionându-se prezenţa pestei porcine africane, au fost impuse restricţii de mişcare a animalelor şi au fost prelevate probe pentru analize. Ca urmare a diagnosticării bolii de către laboratorul din cadrul DSVSA Satu Mare, în data de 10 ianuarie 2018, probele au fost expediate, în aceeaşi zi, pentru confirmare, la Laboratorul Naţional de Referinţă din cadrul IDSA”, precizează sursa citată.
Primul focar de pestă porcină africană a fost confirmat în vara anului trecut tot în Satu Mare. Atunci focarul a fost descoperit într-o gospodărie localizată la periferia municipiului Satu – Mare, acesta extinzându-se ulterior şi la o a doua gospodărie. Focarul din vara anului trecut a fost înregistrat la porcii din gospodării şi nu în fermă comercială, iar animalele din focar au fost ucise, cele 7 cadavre fiind distruse prin incinerare.
Acum, conform procedurilor, Centrul Local de Combatere a Bolilor Satu Mare, împreună cu DSVSA Satu Mare au trecut la uciderea celor 13 animalele existente în respectiva exploataţie, iar cadavrele au fost distruse prin incinerare. De asemenea, s-a efectuat dezinfecţia gospodăriei, a spaţiilor de cazare a porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.
Totodată, ANSVSA a menționat în comunicat că a fost efectuat recensământul exploataţiilor cu suine din proximitatea gospodăriei afectate, au fost stabilite zona de protecţie şi de supraveghere în jurul focarului, precum şi planul de acţiune pentru instituirea măsurilor specifice de control a bolii.
„Consecutiv primirii buletinului de confirmare din partea Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a notificat structurile abilitate de la nivel naţional şi din cadrul Uniunii Europene, precum şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor, despre confirmarea acestui focar de pestă porcină africană pe teritoriul României. Măsurile aplicate şi acţiunile întreprinse sunt cele prevăzute în Planul de Contingenţă şi în Manualul Procedural pentru pesta porcină africană”, se mai arată în comunicat
Sursa citată mai arată că luni, 14 ianuarie, preşedintele ANSVSA, Geronimo Brănescu, se va deplasa la Bruxelles pentru a discuta cu reprezentanţii Comisiei Europene termenii în care se va adopta decizia privind zona aflată sub restricţii, măsurile care trebuie respectate de România şi perioada pentru care acestea vor fi applicate.
Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase.
Specialiştii veterinari precizează că pesta porcina africană nu se transmite de la animal la om.