Autoritățile au hotărât ca animalele din gospodărie să fie sacrificate astfel încât să fie preîntâmpinată extinderea bolii şi la alte efective de porci din acea zonă.

„Acum patru sau cinci zile am înregistrat un focar declarat de pestă porcină la o exploataţie non-profesională. Au fost trei animale, unul a fost sacrificat având semnele bolii, s-a confirmat, şi mai existau doi porci în curte care au fost eutanasiaţi”, a afirmat, în cadrul Colegiului Prefectural Buzău, Paul Jipa, şef serviciu control în cadrul DSVSA Buzău.

În perioada sărbătorilor pascale, Prefectura a solicitat DSVSA vigilenţă şi efectuarea unor controale riguroase

Ținând cont că se apropie deschiderea târgurilor şi oboarelor din judeţul Buzău, în perioada premergătoare sărbătorilor pascale, Prefectura a solicitat DSVSA vigilenţă şi efectuarea unor controale riguroase. În acest moment, focarul din localitatea Căldărăşti se află în monitorizare.

„La acest moment supraveghem focarul, sperăm să nu se extindă, dacă nu apar modificări, potrivit legii, în maxim 30 de zile vom declara focarul închis”, a declarat ulterior, pentru AGERPRES, responsabilul DSVSA Buzău.

Buzăul a fost unul dintre cele mai afectate judeţe de pestă porcină pe parcursul anului trecut, mii de animale din exploataţii profesionale şi gospodării fiind sacrificate.

Ce este pesta porcină africană?

Pesta porcină Africană reprezintă o boală virală cauzată de un virus ADN, care afectează numai speciile porcine de orice rasă sau vârstă. Apare la porcii domestici, facoceri, mistreti europeni si porci salbatici americani.
Această boală este prezentă în special în Africa, în multe țări situate la sud de Sahara, în majoritatea cărora boala este endemică.  Să reținem că în Europa de Vest, Pesta porcina Africana este încă endemica. In anul 2007, virusul Pestei porcine africane s-a răspândit în țările Trans Caucaz si Federatia Rusa.

Formele pestei porcine. Rata a mortalității de până la 100%

Formele de pestă porcină africană se caracterizează prin febră ridicată, depresie, anorexie si pierderea poftei de mancare, hemoragii la nivelul pielii (inrosirea pielii la urechi, abdomen si picioare), avort la scroafele însărcinate, cianoza, vărsături, diaree si moarte in intervalul 6-13 zile (sau pana la 20 de zile). Rata mortalității poate fi de până la 100%.
Cum se transmite aceasta? Transmiterea este complexă si variază în functie de mediul înconjurator, tipurile de sisteme de productie a porcilor, prezenta sau absenta tipului de căpușă care transmite boala, comportamentul uman si prezenta / absenta porcilor sălbatici.
Pesta Porcina Africana se poate transmite prin: contact direct cu porci domestici sau salbatici infectati; contact indirect, prin ingestia de materiale contaminate, materiale contaminate sau vectori biologici (capuse moi ale genului Ornithodoros) acolo unde acestia sunt prezenti.