Pesta porcină africană lovește din nou. Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Mureş a anunţat, luni, confirmarea celui de-al şaselea caz de pestă porcină africană la un porc mistreţ.
Cazul a fost confirmat pe un fondul de vânătoare din zona municipiului Târnăveni.
În urma confirmării celui de-al şaselea caz de pestă porcină africană la mistreţi (PPA), prefectul Mara Togănel a convocat, luni, şedinţa Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) al judeţului Mureş.
„Sâmbătă, a fost confirmat de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală cazul de pestă porcină. Proba a fost recoltată de către DSVSA Mureş din rămăşiţele unui cadavru de mistreţ, fiind urmate toate procedurile în vigoare. În această dimineaţă, am luat măsurile care se impun în astfel de cazuri împreună cu omologii noştri din judeţele Alba şi Sibiu. Cred că s-a acţionat unitar între cele trei judeţe, a fost prezentat şi aprobat Planul de măsuri pentru prevenirea apariţiei pestei porcine la porcii domestici şi de combatere a acesteia la mistreţi în judeţul Mureş”, a declarat Mara Togănel.
Zona afectată reprezintă aria calculată cu o rază de 13 km de la cazul confirmat de pestă porcină africană la mistreţ şi cuprinde zona infectată (rază de 8 km) şi zona tampon (rază de 5 km).
Peste cinci localități sunt afectate
Se pare că zona infectată cuprinde localităţile Deleni, Băgaciu, Botorca, Târnăveni, Adămuş, Corneşti, Dâmbău, Seuca, potrivit unui comunicat de presă al Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş
De asemenea, zona tampon cuprinde localităţile Cuştelnic, Bobohalma, Găneşti, Păucişoara, Subpădure, Hărănglab, Deaj, Abuş, Crăieşti, Herepea (din judeţul Mureş).
„Întrucât zona afectată include localităţi din judeţele Mureş, Sibiu şi Alba, în urma propunerii prefectului judeţului Mureş, şedinţa s-a derulat în sistem videoconferinţă cu reprezentanţii CLCB din cele două judeţe care se confruntă cu această situaţie, Alba şi Sibiu”, a precizat Prefectura Mureş.
CLCB Mureş a stabilit astfel că în zona definită ca afectată, în termen de 60 de zile de la confirmarea virusului, se vânează integral mistreţii prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, adică prin pândă şi dibuire.
„Vânătoarea se realizează cu vânători autorizaţi, personal silvic, personal de vânătoare angajat şi cu alte categorii de personal instruit în acest sens de personalul abilitat. Pentru a reduce riscul de difuzare a bolii, respectarea cerinţei de a vâna prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire, este obligatorie pe întreg fondul de vânătoare, nu doar în zona definită ca afectată. Organizarea oricărei partide de vânătoare se notifică la DSVSA Mureş cu cel puţin 24 ore înainte. Toţi mistreţii vânaţi se vor testa atât virusologic, cât şi serologic”, a precizat Prefectura Mureş.
Pentru exploataţiile de porci domestici din zona infectată au fost luate măsuri de punere sub supraveghere oficială şi se aplică măsuri de restricţionare a mişcării animalelor.