Peste 1 milion de români refuză să se întoarcă în România! Oamenii vor să rămână în Marea Britanie

Recent, Ministerul de Interne din Marea Britanie a informat că peste 6,4 milioane de cetăţeni din Uniunea Europeană au solicitat permis de şedere permanentă în Regatul Unit, majoritatea oamenilor care intenționează să rămână în țara vest-europeană fiind români.

Potrivit datelor Ministerului britanic de Interne, publicate joi, peste 6,4 milioane de cetăţeni din UE au solicitat permis de şedere permanentă în Marea Britanie, până la sfârşitul lunii ianuarie a acestui an.

Statisticile includ, deocamdată, datele cetăţenilor care au solicitat permis de şedere până la sfârşitul timestrului trei al anului trecut. Potrivit acestor date, până pe 30 septembrie, aproximativ 160 de mii de cetăţeni ungari au depus cereri pentru obţinerea permisului de şedere.

Ce se întâmplă cu oamenii care au ajuns în Marea Britanie după ieșirea sa din UE

După cum se ştie, Marea Briatnie a ieşit din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie 2020. Cetăţenii UE care până la sfârşitul anului 2020, respectiv după încetarea statutului de membru al Marii Britanii în UE (Brexit), s-au stabilit în Regatul Unit în condiţii legale până la expirarea perioadei de tranzit de 11 luni, începută după Brexit, pot rămâne în continuare în ţară şi îşi pot păstra toate drepturile obţinute, însă trebuie să solicite un permis de ședere pe o perioadă nedeterminată.

Acest termen a expirat, în principu, pe 30 iunie 2020. Însă, Guvernul britanic îi îndemană pe cetăţenii care au dreptul la permis de şederă pe o perioadă nederminată să înainteze solicitarea, deoarece autorităţile acceptă şi supun verificărilor – în pofida expirării termenului – aceste solicitări.

Potrivit datelor publicate joi de Ministerul britanic de Inerne, dintre cetăţenii care provin din cele 27 de ţări membre ale UE şi care în prezent trăiesc în Marea Britanie, 6.441.800 au depus până pe 31 ianuarie 2022 cererile pentru obţinerea permisului de şedere pe o perioadă nedeterminată, din care 386.000 de cereri au fost depuse după termenul limită de 30 iunie 2021.

Până în ultimele zile din ianuarie a acestui an, aproximativ 6.126.500 de cereri au fost verificate, iar 681.600 după expirarea termenului limită din iunie anul trecut. În cazul al 51% din cererile verificate şi aprobate pân pe 31 ianuarie, solicitanţii au obţinut permis de şedere pe o perioadă nedeterminată, iar 41% dintre cazuri solictanţii au obţinut statut prestabilit (pre-settled).

Statutul prestabilit poate fi obţinut de cei care au venit în Marea Britanie cu intenţia de a se stabili în această ţară înainte de 31 decembrie 2020, dar în momentul înaintării solicitării nu au petrecut cinci ani consecutiv în Marea Britanie. Şi aceşti cetăţeni pot obţine permisul de şedere permanentă după cinci ani. În acest răstimp ei beneficiază de toate drepturile obţinute.

Peste 1 milion de români intenționează să rămână în Marea Britanie

Potrviti datelor publicate joi, Ministerul britanic de Interne a respins 4% din solicitările verificate până la sfârşitul lunii ianuarie. Setul de date, care se referă la naționalitatea solicitanților, este inclus în statisticile Ministerului de Interne din Marea Britanie  până la sfârșitul celui de-al treilea trimestru al anului trecut.

Potrivit acestor date, până pe 31 septembrie 2021, 158.830 de cetăţeni ungari au solicitat permis de şedere permanentă. Potrivit datelor de atunci, în fruntea listei se află cetăţenii români cu 1.133.980 de solicitări pentru permis de şedere, după care urmează cetăţenii polonezi, dintre care 1.124.930 au solicitat permis de şedere pe o perioadă nedeterminată.

Pe primele cinci locuri s-au aflat şi italienii cu 560.720 de solicitări înaintate, portughezii cu 427.470 de solicitări şi spaniolii cu 364.170 de solicitări. Dintre cetățenii celor mai mari state membre ale UE care trăiesc în Marea Britanie sunt francezii care au depus 236.710, iar germanii 167.920 de cereri pentru permis de şedere pe o perioadă nedeterminată până la sfârşitul trimestrului trei al anului trecut, conform INFOSTART.HU.