În cursul anului trecut, au fost acordate 108.930 de avize de angajare pentru lucrători străini. Cele mai numeroase avize de angajare au fost pentru funcția de muncitor necalificat la demolarea clădirilor. Vorbim aici de aproape 14.000 de persoane.
Vizele acordate de către Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI), în 2022, au fost solicitate de 9.475 de angajatori, persoane fizice sau juridice. Ele au vizat 937 de ocupaţii prevăzute de Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR).
Cei mai mulți muncitori străini vin în România din Asia
Datele relevă că 124 de țări de origine au eliberat avize de angajare. Principalele țări din care provin cei mai mulți muncitori străini sunt asiatice. Avem, așadar, Bangladesh cu 29.525 de avize, Nepal cu 18.653 de avize, Pakistan cu 13.273 de avize și Sri Lanka cu 12.092.
Clasamentul este completat de țări precum India, Turcia, Vietnam, Egipt, Maroc, Tadjikistan și altele.
Piața constructorilor se confruntă, totuși, cu lipsa acută de mână de lucru. Majoritatea românilor din domeniu preferă să lucreze în străinătate.
Numărul de solicitări pentru eliberarea avizelor de angajare trece de contingentul stabilit de Guvern
Anul trecut, numărul de solicitări pentru eliberarea avizelor de angajare a fost cu 40% mai mare decât nivelul stabilit de către Guvernul de la București. Numărul de arată că piața muncii ar fi putut atrage un număr mare de forță de muncă din străinătate, dacă ar fi avut voie.
Ca o comparație, în anul 2021, numărul de solicitări de avize a fost de 59.587, cu 10 procente mai mult decât contingentul stabilit.
În ceea ce privește anul acesta, Guvernul condus de Nicolae Ciucă a decis să accepte tot 100.000 de lucrători străini.
Pentru a angaja străini, Romulus Badea, vicepreședintele Patronatului Importatorilor de Forșp de Muncă și partener Soter&Partners, a explicat că un angajator are de parcurs mai mulți pași.
Astfel, pentru un aviz de muncă trebuie să se întocmească un set de documente. Este nevoie și de o cercetare pe piața forței de muncă locală, așadar angajatorul trebuie să meargă la AJOFM și să întrebe dacă sunt șomeri disponibili.
Ulterior, trebuie dat anunț într-un ziar de mare triaj, apoi trebuie întocmit un proces verbal în care să se specifice că au fost urmați toți pașii, dar că nimeni nu s-a prezentat. Procesul durează, în cele mai bune cazuri, două săptămâni.
După aceea trebuie întocmite restul dosarelor și depuse la Inspectoratul General pentru Imigrări, arată HotNews.