Cele 116 companii din UE reprezintă aproape jumătate din cele 247 de firme multinaționale care încă își desfășoară activitatea în această țară, în pofida presiunilor publice tot mai mari de a pedepsi regimul președintelui Vladimir Putin pentru atac. Aceste date se desprind dintr-o cercetare efectuată la Yale Chief Executive Leadership Institute, condusă de Jeffrey Sonnenfeld.
Studiul, citat de Bloomberg, urmează unui raport al unui think-tank rus afiliat statului, care a declarat săptămâna trecută că mai mult de jumătate din cele 5.000 de companii străine care lucrează în țară nu au anunțat nicio restricție asupra operațiunilor lor locale și continuă să angajeze 2 milioane de persoane. Potrivit studiului, doar 90 de companii, în principal din sectoarele de consultanță și IT, și-au lichidat afacerile și și-au transferat angajații în alte țări.
Cercetătorii de la Yale Chief Executive Leadership Institute au publicat în luna mai o lucrare care arată că, pentru majoritatea companiilor care părăsesc Rusia, câștigurile de pe piața bursieră au depășit cu mult costul ieșirii din țară.
Companiile rusești încearcă să eludeze sancțiunile economice impuse de Occident
În ceea ce privește companiile din România, se pare că acestea sunt afectate de războiul din Ucraina. Corporate Intelligence Agency, o companie de management al riscului dedicată exclusiv mediului de afaceri, a oferit, recent, detalii noi despre companiile rusești ce încearcă continuu să eludeze sancțiunile economice impuse de Occident.
Introducerea pachetelor succesive de sancțiuni economice la adresa Rusiei determină unele companii înregistrate pe teritoriul rusesc sau pe unii oameni de afaceri ruși să identifice modalități de evitare a embargoului, în vederea continuării activităților sau chiar a supraviețuirii business-ului.
Potrivit unei analize a Corporate Intelligence Agency, companie de management al riscului dedicată mediului de afaceri, firmele din Rusia și-au intensificat eforturile pentru a găsi soluții de continuare a activității economice prin transferarea operațiunilor în jurisdicții unde pot face acest lucru fără teama că ar putea fi sancționate sau că le va fi blocat accesul la bani.
Au fost înființate peste 400 de companii într-un singur județ din România
În ultimele săptămâni au fost identificate transferuri de bani, de criptomonede și achiziții de imobile în Turcia, EAU și alte state sau jurisdicții care au adoptat o poziție de neutralitate față de războiul din Ucraina, aspect care va îngreuna procedurile de due diligence implementate deja în companiile din UE.
„Din informațiile pe care le avem, de la declanșarea războiului din Ucraina, au fost înființate peste 400 de companii, într-un singur județ din România situat în zona de frontieră sau în zone relevante din punct de vedere economic, majoritatea având ca acționari cetățeni ucraineni. Totodată, acționarii și-au transferat sume importante de bani, în conturile deschise pe numele acestor societăți. Având în vedere ușurința cu care azi se poate înființa o societate comercială, apreciem că printre ele pot fi și societăți în care fondatorii apar nominal, dar beneficiarii reali putând fi cetățeni de origine rusă, aflați pe listele de sancțiuni”, a spus Gabriel Zgunea, CEO Corporate Intelligence Agency.