Colectivul lucrătorilor autonomi români a fost cel mai „pedepsit“ de criza economică din Spania, care a provocat o scădere cu peste 41% în rândul tuturor liber-profesioniştilor străini, se arată în cel mai recent raport al Federaţiei asociaţiilor lucrătorilor autonomi (ATA), de la finalul primului trimestru al acestui an.Pe lângă faptul că primul loc, ocupat anterior de lucrătorii autonomi români (23.136 - 11,8% din total) le-a fost luat acestora de cei chinezi (28.
Colectivul lucrătorilor autonomi români a fost cel mai „pedepsit“ de criza economică din Spania, care a provocat o scădere cu peste 41% în rândul tuturor liber-profesioniştilor străini, se arată în cel mai recent raport al Federaţiei asociaţiilor lucrătorilor autonomi (ATA), de la finalul primului trimestru al acestui an.
Pe lângă faptul că primul loc, ocupat anterior de lucrătorii autonomi români (23.136 – 11,8% din total) le-a fost luat acestora de cei chinezi (28.576, 14,6% din total), numărul primilor a scăzut şi cel mai mult, în termeni procentuali, din luna decembrie a anului trecut: ei sunt cu 4,4% mai puţini, după ce peste 1.000 de liber profesionişti români au decis, până în martie 2010, să-şi închidă afacerile. La rândul lor, lucrătorii autonomi chinezi au fost de altfel singurii străini care s-au înmulţit în prima parte a acestui an – cu 3,9% mai mulţi, faţă de sfârşitul anului trecut.
Lipsa construcţiilor a adus românii acasă
Una dintre explicaţiile pentru acest fapt, al scăderii semnificative a numărului lucrătorilor autonomi români este legată de sectorul construcţiilor – în care activau mulţi mici întreprinzători români – care a rămas cel mai afectat de criză. Astfel, potrivit raportului ATA, peste 2.1000 de lucrători autonomi străini şi-au închis afacerile din construcţii în primele trei luni ale anului – 85% din totalul celor 2.575 de liber profesionişti străini care şi-au declarat falimentul la sfârşitul lunii martie.
„Dacă unui lucrător autonom îi este greu să aibă acces la un credit, pentru colectivul autonomilor imigranţi este încă şi mai greu“, atrage atenţia preşedintele ATA, Lorenzo Amor, explicând că de aceea procentajul lucrătorilor autonomi străini este atât de scăzut acum – cu 0,8% mai mic faţă de acum un an. Potrivit datelor furnizate de ATA, 54,3% dintre lucrătorii autonomi străini din Spania vin dintr-un stat al UE, iar restul din ţări extracomunitare.
SURSA: Agerpres