Peste 1.100 de angajaţi din sistemul feroviar din cadrul Regionalei CFR Cluj vor fi concediaţi, din luna martie, aceştia urmând să primească plăţi compensatorii pe o perioadă cuprinsă între 12 şi 15 luni, în funcţie de vechime. Preşedintele Sindicatului Regional „Libertatea” Mişcare Comercial Cluj, Grigore Mare, a declarat, sâmbătă, că situaţia este „o tragedie”. „Este o tragedie pentru calea ferată ce se întâmplă cu aceste diponibilizări.
Peste 1.100 de angajaţi din sistemul feroviar din cadrul Regionalei CFR Cluj vor fi concediaţi, din luna martie, aceştia urmând să primească plăţi compensatorii pe o perioadă cuprinsă între 12 şi 15 luni, în funcţie de vechime.
Preşedintele Sindicatului Regional „Libertatea” Mişcare Comercial Cluj, Grigore Mare, a declarat, sâmbătă, că situaţia este „o tragedie”. „Este o tragedie pentru calea ferată ce se întâmplă cu aceste diponibilizări. Pe raza Regionalei CFR Cluj, vor fi concediate 820 de persoane de la CFR Marfă, 280 de la CFR Călători şi 60 de la CFR Infrastructură. Oamenii vor primi plăţi compesatorii pe o perioadă de 12 sau 15 luni, în funcţie de vechime”, a spus Mare.
Cea mai afectată este compania CFR Marfă, unde activitatea a scăzut cel mai mult, atât din cauza crizei economice, cât şi a unor persoane din managementul companiei care au intrat în domeniul privat cu acelaşi obiect de activitate.
„Cei de la Marfă nu îşi mai pot plăti datoriile la stat. Activitatea a scăzut atât din cauze economice, cât şi din cauza unor persoane din conducere, care au intrat în sistemul feroviar privat”, a spus Mare. Acesta a acuzat Guvernul că a lăsat calea ferată „de izbelişte” şi că acest tip de transport nu este folosit la fel cum se întâmplă în alte state europene.
Angajaţii de la CFR Marfă vor pleca în şomaj de la 1 martie, iar restul din 30 martie.
Regionala CFR Cluj are ca arie de responsabilitate judeţele Cluj, Bihor, Sălaj, Satu Mare, Maramureş şi Bistriţa-Năsăud.
Ajutor de şomaj plus venit de completare
Persoanele care vor fi disponibilizate din sistemul feroviar vor primi în momentul disponibilizării, pe lângă ajutorul de şomaj, şi o sumă care va fi de două ori mai mare decât salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea.
Persoanele disponibilizate vor primi şi un venit lunar de completare, după încheierea perioadei de şomaj, dacă în acest interval nu şi-au găsit un nou loc de muncă, conform unei ordonanţe aprobate, vineri, de Guvern.
SURSA: Mediafax