La sfarsitul primelor sase luni ale acestui an 11.221 de companii din Romania se aflau in diverse stadii de insolventa. Astfel, 6.255 de firme se regaseau in procedura generala de insolventa, 2.235 in procedura simplificata de insolventa, 2.717 in faliment si 14 in reorganizare judiciara. Aceasta cifra reprezinta o crestere de ~7.5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand se inregistrau 10.435 de dosare de insolventa, se arata intr-un studiu Coface. In studiul realizat de Coface Romania
La sfarsitul primelor sase luni ale acestui an 11.221 de companii din Romania se aflau in diverse stadii de insolventa. Astfel, 6.255 de firme se regaseau in procedura generala de insolventa, 2.235 in procedura simplificata de insolventa, 2.717 in faliment si 14 in reorganizare judiciara. Aceasta cifra reprezinta o crestere de ~7.5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand se inregistrau 10.435 de dosare de insolventa, se arata intr-un studiu Coface.
In studiul realizat de Coface Romania au fost luate in evidenta firme care si-au deschis procedura de faliment, firme aflate in reorganizare judiciara si firme pentru care a fost inchisa procedura de faliment din lipsa de active, indiferent de anul deschiderii acestor proceduri.
Comertul, constructiile si transporturile au fost cele mai afectate sectoare de activitate.
Ultimele date arata ca increderea consumatorilor este foarte scazuta. Marirea taxelor, diminuarea veniturilor, temerile cu privire la viitoare concedieri (in special din sectorul public) si creditarea restrictiva au determinat populatia sa fie mult mai reticenta in a cheltui si sa devina mult mai dornica de economisire.
Distributia continua sa fie un domeniu foarte afectat de criza economica, astfel ca pe fondul scaderii considerabile a cererii si avand in vedere marjele comerciale foarte mici, micii distribuitori reusesc cu greu sa supravietuiasca. In ceea ce priveste piata de retail, aceasta va continua sa se contracte si in acest an din cauza reducerilor de salarii si a disponibilizarilor anuntate in sistemul public si in cel privat, in consecinta retailerii incearca sa contracareze efectele recesiunii prin oferirea de promotii chiar mai numeroase decat in 2009.
In sectorul constructiilor, volumul lucrarilor de constructii, a scazut ca serie bruta, cu 15,7%, iar ca serie ajustata cu 16,0%. Analizand evolutia pe elemente de structura, concluzionam ca in semestrul intai, comparativ cu perioada similara din 2009, s-au inregistrat scaderi la lucrarile de constructii noi (-22,5%) si la lucrarile de reparatii capitale (-8,3%). La lucrarile de intretinere si reparatii curente, volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 5,8%.
Pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor de constructii a scazut la toate componentele astfel: la cladirile rezidentiale cu 34,0%, la cladirile nerezidentiale cu 22,4% si la constructiile ingineresti cu 0,8%. Desi lucrarile de infrastructura ar trebui sa sprijine sectorul constructiilor si economia in ansamblu- prin propagarea efectului pe orizontala, din nefericire lipsa fondurilor nu numai ca intarzie demararea si continuarea lucrarilor, dar pericliteaza existenta unui numar insemnat de companii.
· Cele mai afectate domenii sunt: agricultura, textilele, metalurgia, tranzactii imobiliare, activitati recreative, culturale si sportive, industria prelucratoare
Cresteri importante al numarului de insolvente au mai fost inregistrate si in sectoarele textile, industria metalurgica, tranzactii imobiliare, activitati recreative, culturale si sportive, dar si in transporturi, constructii si servicii.
In semestrul I 2010 cifra de afaceri din industria prelucratoare a scazut cu 5.1% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut – din punct de vedere al falimentelor in aceasta zona s-a inregistrat o crestere de 37%.
Agricultura este un domeniu care a crescut de la 372 de insolvente la 537 in prima jumatate a anului 2010. Cu toate acestea, agricultura ar putea deveni un domeniu atractiv pentru pentru investitorii straini datorita preturilor in scadere la terenurile agricole, calitatii solurilor si intinderilor vaste insuficient exploatate pana in acest moment. Si accesarea fondurilor europene pentru dezvoltarea agriculturii ramane o optiune viabila de revigorarea acestui domeniu. De asemenea, stimularea producatorilor si implementarea unui sistem eficient de comercializare a produselor autohtone ar putea influenta pozitiv evolutia companiilor din domeniul agricol.
Cele mai sigure domenii sunt: industria extractiva, sanatate si asistenta sociala, productie si furnizare de energie electrica si termica, apa si gaze
Domeniile cu cea mai scazuta pondere in totalul insolventelor inregistrate in prima parte a anului 2010, raman activitatile din industria extractiva, sanatate si asistenta sociala, productia si furnizarea de energie electrica si termica, apa si gaze. Totusi caracteristica esentiala a acestor sectoare de activitate este faptul ca accesul este foarte restrictiv din punct de vedere al investitiilor, iar numarul jucatorilor limitat.
Cele mai afectate judete: Braila, Salaj, Calarasi si Botosani
Distributia teritoriala a cazurilor de insolventa din prima jumatate a anului 2010 inregistreaza o tendinta de uniformizare in plan teritorial fata de situatia existenta la sfarsitul anului 2009. Dintre primele 10 judete ca numar de insolvente inregistrate, doar Municipiul Bucuresti si judetul Arad si-au pastrat pozitiile din anul anterior: Bucurestiul este in continuare pe primul loc cu 12.52% din totalul numarului de insolvente, iar Arad ramane pe locul 9 cu 2.94% din totalul numarului de insolvente deschise la nivel national.
Numarul cazurilor de insolventa inregistrate in judetul Braila a crescut de aproape patru ori comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut si de aproape 2 ori fata de sfarsitul anului 2009, cand in acest judet se inregistrau 111, respectiv 239 de companii aflate intr-unul dintre stadiile procedurii de insolventa, ceea ce indica o deteriorara rapida a situatiei economice din acest judet. Cresteri semnificative s-au inregistrat si in Salaj, Calarasi si Botosani, judete care au avansat cate 25, 20 si respectiv 18 locuri in topul insolventelor, situandu-se acum in prima jumatate a clasamentului.
“In ciuda cresterii numarul de companii aflate in insolventa cu +7.5% in semestrul 1 din 2010, ne bucuram sa remarcam o reducere semnificativa a numarului de insolvente in trimestrul al doilea fata de anul trecut. In primul trimestru al anului 2010, deteriorarea economica, termenele foarte mari (uneori de 6 luni) pronuntate de instantele de judecata, cat si amanarile din timpul anului 2009 datorate grevei magistratilor au contribuit la cresterea numarului de insolvente de aproape 2 ori, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Totusi in trimestrul II al anului 2010 aceasta evolutie s-a temperat, numarul de insolvente scazand brusc fata de aceeasi perioada a anului trecut (1455 fata de 5262). Este un semn favorabil, care indica faptul ca ce a fost mai rau a trecut, iar companiile s-au adaptat la noul mediu de afaceri post-criza,” a declarat Cristian Ionescu, Country Cluster Manager Romania, Bulgaria, Slovacia.