Autoritățile din mai multe țări europene au transmis marți, 5 aprilie, că au decis să expulzeze mai mulți diplomați ruși. Astfel, relațiile dintre UE și Moscova continuă să se degradeze.
Mai precis, autoritățile din Danemarca, Italia şi Suedia au luat decizia de a expulza zeci de diplomați, după ce Germania şi Franța au realizat anterior o acțiune similară.
Totodată, surse ale AFP din Ministerul francez de Externe au relatat că Franța urmează să expulzeze 35 de diplomați ruși, „ale căror activități sunt contrare intereselor” locale.
Astfel, numărul diplomaților ruși care au fost expulzați din UE continuă să crească, în timp ce relațiile cu Moscova sunt afectate într-o măsură direct proporțională.
Explicația oferită de autoritățile franceze
„Această acțiune face parte dintr-un demers european. Prima noastră responsabilitate este să asigurăm securitatea francezilor şi europenilor”, a transmis ministerul într-un comunicat.
Conform sursei menționate, este vorba despre 40 de diplomați din Rusia, pe care șefa diplomației germane îi consideră „o amenințare la adresa celor care caută o protecție la noi”.
Anunțul a venit după ce Germania a spus la rândul ei că va expulza „un număr mare” de diplomați ruşi aflaţi în post la Berlin, din cauza Războiului rus din Ucraina, potrivit informațiilor transmise de ministrul german de Externe, Annalena Baerbock.
Amintim că deciziile respective au fost luate după ce presa ucraineană a informat anterior că aproape 340 de cadavre au fost recuperate în urma masacrului din oraşul Bucea, din apropiere de Kiev, pentru care sunt acuzate trupele ruse.
Până duminică seară, fuseseră găsite între 330 şi 340 de cadavre, a scris cotidianul Ukrainska Pravda, citând un serviciu funerar. Imaginile cu cadavre ale localnicilor, descoperite după retragerea trupelor ruse din zonă, au şocat Occidentul, Ucraina spunând că trupele ruse sunt vinovate de acest masacru. Moscova a negat acuzaţiile şi a afirmat în schimb că imaginile cu cadavre au fost fabricate de Kiev.
Procuratura Generală din Ucraina a anunţat o examinare medico-legală a cadavrelor pentru a stabili contextul în care s-au produs crimele. În acest proces vor fi consultaţi şi investigatori internaționali.