Sindicatele din Administraţia Publică au anunţat că, miercuri, peste 120.000 de angajaţi din primării şi din direcţiile de taxe şi impozite locale, vor întrerupe lucrul, nemulţumiţi de actuala lege a salarizării şi de faptul că pentru aceştia nu a mai fost introdusă grila de salarizare.
Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici anunţă că la protestul de miercuri vor participa peste 120.000 de oameni. Sindicaliştii susţin că săptămâna următoare, în funcţie de forma în care legea va intra în dezbatere în Camera Deputaţilor, care este for decizional, va fi organizat un miting.
„Actuala forţă politică coordonatoare sfidează Constituţia României, exclude din legea salarizarii categoria administraţiei publice locale, sfideaza legea privind statutul funcţionarilor publici, care prevede că salarizarea se face prin lege, nu prin decizii ale Consiliului Local sau Judeţean. Cu toate că am încercat să corectăm aceste derapaje, mesajul nostru e că fără proteste nu se poate corecta această lege. Suntem nemultumiţi de faptul că nu a fost introdusă o grilă de salarizare pentru funcţionarii din administraţia publică”, a declarat, luni, Sebastian Oprescu, liderul Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici.
În ciuda anunţului făcut de sindicatele din administraţie, senatorii au adoptat, marţi, legea salarizării în forma propusă de Ministerul Muncii.
„În ceea ce priveşte sindicatul care spune că scoate 100.000 de oameni în stradă şi care are doar 2.000 de membri de sindicat, vreau să îi atrag atenţia că acum fix şapte ani, când se aproba legea salarizării unitare a guvernului Boc a atacat-o la CCR sau a cerut Avocatului Poporului să o atace la Curtea Constituţională fix din motivul pe care îl contestă astăzi. Atunci cereau să se decupleze administraţia publică locală şi să se respecte principiul autonomiei locale, inclusiv principiul financiar, iar acum spun invers decât au cerut atunci. Cred că ceva mai multă consecvenţă din partea lor ar fi de preferat”, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.