Covid-19: Europa redevine principalul focar al pandemiei

De şase săptămâni, indicatorii trec pe roşu în multe ţări europene. În total, AFP a compilat date privind 250.000 de cazuri şi 3.600 de decese zilnic. „Ritmul actual de transmitere în cele 53 de ţări din regiunea europeană este foarte îngrijorător […]. Dacă rămânem pe această traiectorie, am putea avea încă o jumătate de milion de decese datorate Covid-19 în regiune până în februarie, a avertizat joi directorul OMS Europa, Hans Kluge. Suntem, din nou, în epicentru”.

În Est, Rusia, România şi Bulgaria văd numărul de cazuri crescând. În sud, situaţia pare sub control pentru Franţa, Italia şi Spania, deşi vigilenţa rămâne sporită, scrie liberation.fr

 Estul se scufundă

În Europa de Est, culoarea nu este roşie, ci stacojie, începând cu ţările baltice. Estonia înregistrează cea mai mare creştere a numărului de bolnavi: în medie, trece de la 844 de cazuri zilnic la un milion de locuitori pe 19 octombrie la 1.366 de cazuri pe 4 noiembrie, potrivit Covid Tracker. La vecinii săi, semnalele sunt la fel de îngrijorătoare, chiar dacă numărul de cazuri scade de câteva zile în Letonia. Într-adevăr, ţara impune populaţiei sale un lockdown din 21 octombrie şi până pe 25 noiembrie. Dar letonii înregistrează mai multe decese zilnic, cu 17 morţi la  un milion de locuitori pe ultimele şapte zile, o cifră mai mare decât în Lituania (13) şi Estonia (9), tot potrivit Covid Tracker.

Cât despre Ucraina şi România, ele înregistrează 590 şi respectiv 453 de morţi în medie zilnic de o săptămână. În Rusia, de asemenea, numărul de morţi este dramatic. Potrivit datelor oficiale ale Kremlinului, peste 1.000 de persoane mor de Covid-19 în fiecare zi, în medie, de la 20 octombrie, deşi aceste cifre sunt adesea considerate, de mulţi observatori, inferioare realităţii. Rămâne că aceste date trebuie de asemeena puse în perspectivă cu densitatea populaţiei: se înregistrează în Rusia opt morţi la un milion de locuitori în ultimele şapte zile.

În aceste ţări din Est, acoperirea vaccinală este departe de cea din Franţa şi cei 68% de vaccinaţi ai săi. Semn al unei puternice respingeri a vaccinurilor, Letonia are 50% vaccinaţi. Cât despre Ucraina, una din ţările cele mai îndoliate din Europa de la începutul pandemniei, numai 16% dintre ucraineni s-au vaccinat până în prezent.

În Vest, Germania, Belgia şi Ţările de Jos îngrijorează

Într-o măsură mai mică, situaţia în Europa de Vest îngrijorează autorităţile. Un nou record zilnic de noi infectări a fost stabilit în Germania, cu 37.120 de noi cazuri declarate vineri, potrivit institutului de supraveghere sanitară Robert-Koch. Această cifră nu a fost atinsă din decembrie 2020. Cazurile de Covid-19 urcă de asemenea mult printre belgieni şi neerlandezi. Pe 19 octombrie, erau în Belgia 293 de noi bolnavi zilnic la un milion de locuitori în şapte zile consecutiv, faţă de 634 pe 4 noiembrie. Comparaţia între aceste două date este de asemenea frapantă în Ţările de Jos, o cifră care trece de la 216 la 486. Cât despre Regatul Unit, numărul de cazuri la un milion de locuitori este în uşoară scădere, dar înregistrează în continuare 40.000 de noi bolnavi pe zi.

Spitalele încep să resimtă puternic efectele acestei creşteri. Miercuri, 236 de pacienţi de Covid-19 au fost internaţi în spitalele belgiene. Ceea ce nu s-a mai întâmplat din aprilie, în al treilea val. Dar creşterea numărului de morţi în aceste trei ţări rămane mai mic decat în Europa de Est, datorită unei campanii de vaccinare mai eficace: 66% vaccinaţi în Germania, 68% în Regatul Unit, 69% în Ţările de Jos şi chiar 74% în Belgia. Totuşi, există o întârziere în anumite segmente de populaţie. Este cazul Regatului Unit, unde numai 64% dintre cei de 18-29 de ani erau vaccinaţi la jumătatea lui octombrie, potrivit datelor autorităţilor sanitare, faţă de 85% în Hexagon. Relaxarea gesturilor barieră ar putea explica şi ea această creştere, în special la neerlandezi. După ce a ridicat obligativitatea purtării măştii în locurile publice închise la sfârşitul lui august, prim-ministrul Mark Rutte, a anunţat reintroducerea ei.

Sudul în expectativă

Dacă cifrele sunt mai puţin îngrijorătoare în sudul Europei, epidemiologul Antoine Flahault se arată pesimist. „Franţa, Spania, Portugalia şi Italia sunt ultimele bastioane în Europa de Vest care rezistă [la reluarea epidemiei], a declarat el pe BFM TV. Nu vom scăpa de acest nou val”. Numărul de cazuri nu creşte, efectiv, ca în alte părţi – exemplul celor 41 de cazuri zilnice în medie la un milion de locuitori în ultimele şapte zile în Italia, faţă de 1.366 în Estonia. Totuşi, Italia trece de la 2.253 de cazuri pe 19 octombrie la 4.496 de cazuri pe 4 noiembrie.

Alţi inidicatori lasă să se întrevadă o relansare a epidenmiei: în Hexagon, site-ul Covid Tracker recenzează 66 de internări la terapie intensivă pentru Covid-19 în fiecare zi, în creştere cu 8% faţă de săptămâna trecută. Cât despre numărul de morţi, 33 au murit din cauza virusului, în creştere cu 12%. În opinia prim-ministrului Jean Castex „nu a venit vremea să lăsăm garda jos”. Dovadă că situaţia îngrijorează până la Palatul Elysée, Macron se va adresa francezilor marţi.