În luna mai 2022, alocaţiile plătite de stat pentru susţinerea familiei au ajuns la un total de 23,902 milioane de lei. Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) a publicat cele mai recente cifre care arată totodată că suma medie pe beneficiar a fost în luna mai de 182,32 lei.
În ceea ce privește numărul beneficiarilor, conform datelor centralizate de ANPIS, 131.104 de persoane au beneficiat în luna mai de acest tip de ajutor financiar. În funcție de județe, cei mai mulți beneficiari au fost din județul Bacău, fiind vorba despre 8.122 de persoane.
Pe locul doi se situează județul Suceava, cu un număr de 7.480 de beneficiari, urmat de Vaslui cu un număr de 6.787 şi Iaşi, cu un număr de 6.631 de beneficiari.
Județul cu cei mai puțini beneficiari
La polul opus, ANPIS arată că cei mai puţini beneficiari erau în Bucureşti, fiind vorba despre un număr de doar 199 de persoane şi în judeţele Ilfov cu 684 de beneficiari, dar şi Timiş cu alți 890.
Referitor la cea mai mare valoare a sumei medii plătite (drepturi curente), aceasta fost înregistrată în judeţele Timiş, aici fiind vorba despre 218,66 lei. Pe locul doi avem județul Braşov cu suma de 213,54 lei, urmat de Ilfov cu 206,06 lei.
Lista continuă cu județele Bihor cu suma de 204,11 lei, Arad, cu 203,21 lei, Sălaj cu 200,48 lei, dar şi Bucureşti cu suma de 200,45 lei, mai arată datele centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).
Cine poate beneficia de alocația pentru susținerea familiei?
Amintim faptul că acest beneficiu este cuprins în Legea nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei. În ceea ce privește persoanele care pot beneficia de acest tip de ajutor de la stat, legea adresează familiilor care au în îngrijire copii şi realizează venituri mai mici decât pragul stabilit de lege.
Trebuie menționat și faptul că alocația pentru susținerea familiei este acordată doar pe bază de cerere și declarație pe propria răspundere, alături de actele doveditoare privind veniturile, dar și componența familiei după fiecare caz în parte.
Aceste acte sunt înregistrate la primăriile din localități. Totodată, periodic, beneficiarii alocației sunt obligați de lege să depună și după stabilirea dreptului la alocație, o declarație pe propria răspundere privind componența familiei si veniturile realizate de membrii acesteia.