Ministrul Sebastian Burduja a anunțat că România a primit peste 14 miliarde pentru energie
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat pe Facebook că, datorită eforturilor echipei de la ministerul pe care îl conduce, a fost depășit pragul de 14 miliarde de euro în finanțări europene nerambursabile destinate sectorului energetic din România.
El a explicat că această sumă, fără precedent în istoria țării, va fi utilizată pentru multiple proiecte strategice în domeniul energiei. Printre acestea se numără producția de energie verde, unde peste 5,5 miliarde de euro, inclusiv o schemă de contracte pentru diferență, vor fi alocate pentru dezvoltarea acestui segment vital.
De asemenea, peste 1,5 miliarde de euro vor fi investiți în îmbunătățirea rețelelor de transport și distribuție a energiei electrice și gazelor naturale, cu scopul de a moderniza infrastructura energetică națională.
„Prin efortul echipei de la Ministerul Energiei, am depăşit suma de 14 miliarde de euro finanţări europene nerambursabile pentru sectorul energetic.
Sunt bani fără precedent pentru producţia de energie verde (peste 5,5 miliarde de euro, inclusiv schema contractelor pentru diferenţă), pentru îmbunătăţirea transportului şi distribuţiei de energie electrică (peste 1,5 miliarde euro) şi gaze naturale, pentru creşterea capacităţii de stocare de la zero la peste 1 GW în următorii doi ani, pentru creşterea capacităţii de producţie în centrale pe gaz şi în cogenerare moderne (peste 2 GW putere instalată), pentru modernizarea industriei româneşti, producţia de hidrogen verde şi multe altele”, a scris ministrul, pe pagina sa de Facebook.
Burduja a subliniat importanța creșterii capacității de stocare a energiei, menționând că aceasta va fi mărită de la zero la peste 1GW în următorii doi ani, o realizare esențială pentru stabilitatea și sustenabilitatea sectorului energetic.
În plus, el a indicat că peste 2GW de putere instalată vor fi adăugați prin modernizarea centralelor pe gaz și a sistemelor de cogenerare, contribuind la diversificarea și reziliența producției energetice a României,
Industria românească se va moderniza
Ministrul a evidențiat că aceste fonduri vor servi și modernizării industriei românești, inclusiv prin producția de hidrogen verde, considerată o tehnologie de viitor în tranziția energetică. Aceste investiții vor genera nu doar securitate energetică pentru România, dar și mii de locuri de muncă, revitalizând astfel industria națională.
Sebastian Burduja a remarcat că aproape zilnic sunt semnate noi contracte de finanțare și, după un an de mandat, se declară mulțumit de ritmul cu care sunt lansate programele de investiții, sunt evaluate proiectele și sunt semnate contractele. Totuși, el a subliniat că mereu există loc pentru mai bine și mai mult.
În acest sens, ministrul a anunțat semnarea unui acord cu UEFISCDI, agenție cu care a colaborat și în perioada în care a fost ministru al Cercetării. Acest parteneriat are rolul de a accelera și mai mult procesul de evaluare a proiectelor, asigurând un ritm mai rapid al implementării acestora.
Siguranța energetică va crește
De asemenea, Burduja a menționat că toate aceste miliarde de euro vor face ca România să fie mai sigură din punct de vedere energetic și, în același timp, vor conduce la reducerea prețurilor la facturile populației. El a reamintit că, în ciuda evoluțiilor de pe piețele spot, facturile la energie sunt plafonate până la 1 aprilie 2025. Totuși, este esențial ca până atunci să fie puse în funcțiune cât mai multe capacități noi sau modernizate și să fie finalizate proiectele începute, pentru a asigura un viitor energetic stabil și accesibil pentru toți românii.
În final, ministrul Energiei a anunțat că tocmai a fost pusă în transparență o hotărâre de guvern care deblochează un nou proiect hidroenergetic pe Valea Oltului, mai exact în zona Cornetu-Avrig. Acest proiect, început înainte de 1989, a fost abandonat ani la rând, însă acum guvernul asigură fondurile necesare pentru exproprierile necesare finalizării acestuia, restul lucrărilor depășind suma de 300 de milioane de lei.
Burduja a mulțumit ministrului Mediului, Mircea Fechet, și echipei acestuia pentru implicarea și susținerea oferită în avansarea acestui proiect. El a promis că în curând vor fi comunicate noi vești bune despre investițiile începute acum mai bine de trei decenii și care au fost neglijate ani la rând.