Contractul de extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Iaşi, în valoare de 142 de milioane de euro, a fost semnat, sâmbătă, premierul Emil Boc, prezent la ceremonie, spunând că "România e într-o cursă contracronometru în privinţa absorbţiei fondurilor europene". Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Constantin Simirad, şi ministrul Mediului, Laszlo Borbely, au semnat contractul privind extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă
Contractul de extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Iaşi, în valoare de 142 de milioane de euro, a fost semnat, sâmbătă, premierul Emil Boc, prezent la ceremonie, spunând că „România e într-o cursă contracronometru în privinţa absorbţiei fondurilor europene”.
Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Constantin Simirad, şi ministrul Mediului, Laszlo Borbely, au semnat contractul privind extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţ.
Premierul Emil Boc, prezent la ceremonia de semnare a contractului, a spus că din cele 142 de milioane de euro, aproximativ 103 milioane reprezintă fonduri nerambursabile europene, iar restul contribuţii ale autorităţilor locale şi naţionale.
„Suntem într-o cursă contracronometru în privinţa absorbţiei fondurilor europene, iar orice zi de întârziere ne costă. Niciodată România nu a avut o şansă atât de mare pentru a se dezvolta, dar trebuie să ştim să facem proiecte, apoi să le implementăm”, a spus Emil Boc.
De asemenea, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat că proiectul de la Iaşi este unul din cele mai mari, ca valoare, dintre proiectele derulate în ţară pentru modernizarea reţelelor de apă, adăugând că 386.000 de locuitori din judeţul Iaşi vor beneficia de servicii mai bune.
Lucrările vor fi împărţite pe module pentru a fi executate de mai multe firme
La rândul său, Simirad a afirmat că proiectul presupune un volum imens de lucrări şi că acestea vor fi împărţite pe module, astfel încât să nu existe o singură firmă care să execute toată lucrarea.
„Ne vom păzi să nu existe motive de contestaţii la licitaţii. Vom împărţi lucrările pe module, pentru a nu fi o singură firmă care să execute aceste lucrări. Caietul de sarcini e deja făcut şi vom scoate la licitaţie consultanţa pentru proiect”, a declarat Constantin Simirad.
Comisia Europeană a aprobat la sfârşitul lunii mai proiectul privind extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă din judeţul Iaşi, în valoare de 136 de milioane de lei, care va fi implementat de societatea ApaVital SA Iaşi.
Proiectul va fi implementat în perioada 2010-2013
Din cele 136 milioane euro, 105 milioane euro provin de la Uniunea Europeană, 13 milioane euro reprezintă cofinanţarea cu care trebuie să contribuie ApaVital, iar 18 milioane euro urmează să fie alocate de Ministerul Mediului şi autorităţile locale beneficiare ale proiectului.
Proiectul „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Iaşi” se referă la realizarea unor investiţii în surse de apă, staţii de tratare a apei, reţele de apă şi sisteme de colectare şi epurare a apei uzate.
Potrivit documentaţiei, perioada de implementare a proiectului este 2010-2013, lucrări la infrastructura de apă urmând să se facă în oraşele Iaşi, Hârlău, Târgu Frumos şi Podu Iloaiei şi în comunele Holboca, Tomeşti, Bârnova, Ciurea, Miroslava, Scobinţi şi Ion Neculce.