În contextul în care un membru al Board-ului a declarat în weekend că peste 15.000 de locuri de muncă sunt în pericol, reprezentanţii sindicatului de la Daimler AG au transmis că discuţiile cu conducerea privind reducerile de costuri au devenit mai dificile.
Industria auto globală a fost puternic afectată de pandemia de coronavirus, care a dus la închiderea fabricilor şi a showroom-urilor, forţând producătorii să-şi reducă semnificativ costurile.
Eliminarea a cel puţin 10.000 de locuri de muncă la nivel mondial
Încă din noiembrie 2019, înainte de pandemie, Daimler anunţase un plan de reducere a costurilor prin care ar urma să fie eliminate cel puţin 10.000 de locuri de muncă la nivel mondial până în 2022.
Obiectivul grupului german este diminuarea cheltuielilor de personal cu 1,4 miliarde de euro (1,56 miliarde de dolari) până în 2022, pentru majorarea investiţiilor în vehiculele electrice.
Wilfried Porth, membru al Board-ului Daimler, a declarat în weekend pentru publicaţia Stuttgarter Zeitung, că peste 15.000 de angajaţi vor trebui să se pensioneze sau să accepte plăţi compensatorii, pentru a se evita concedieri forţate.
„Tonul discuţiilor noastre devine din ce în ce mai dur iar cooperarea este pusă la încercare”, transmit reprezentanţii Consiliului angajaţilor de la Daimler
Luni, conducerea Daimler a reiterat că firma vrea să evite concedierile forţate, dar pentru ca asta să se întâmple producătorul auto trebuie să găsească metode alternative de reducere a costurilor. Daimler deţine divizia de lux Mercedes-Benz şi brandul Smart.
Daimler, care urmează să raporteze în 23 iulie rezultatele financiare pentru trimestrul doi din 2020, se aşteaptă la un declin semnificativ al vânzărilor pentru această perioadă şi la pierderi operaţionale.
Anul acesta, acţiunile Daimler au scăzut cu 24%, iar capitalizarea de piaţă a grupului german s-a redus la aproximativ 40 miliarde de euro (45 miliarde de dolari), mai puţin de o cincime din capitalizarea de piaţă a producătorului american de vehicule electrice Tesla. În România, Daimler are două unităţi de producţie, la Cugir şi Sebeş.