Din cele aproape 2.700 de insule grecesti, doar 1.400 ofera conditii bune de trai, iar dintre acestea doar 370 sunt locuite. Daca in timpul verii temperatura urca pana la 40 de grade, in septembrie-octombrie sunt 26-28 de grade in aer si 18-20 in apa. In plus, sunt preturi mai mici si turisti mai putini. Insulele cele mai cautate de turisti sunt Creta, care este si cea mai mare, Rhodos, Myconos, Santorini, insula in forma de potcoava unde nisipul este negru, pentru ca a luat nastere in urma eruptiei unui vulcan, si Corfu, cea mai verde dintre toate. Pe toate insulele se gasesc ateliere specializate, de unde puteti cumpara icoane, vase de ceramica, carpete traditionale, bijuterii de argint, obiecte de lemn si dantele. Exista sate unde mestesugarii greci lucreaza manual, asa cum faceau cu sute de ani in urma. Calitatea acestor suveniruri este incomparabila cu a celor comercializate in bazare, iar preturile sunt rezonabile, o carpeta cu lungimea de un metru, in alb si albastru, culorile traditionale, costand numai cinci euro. Tot cam pe aici se invart si tarifele de intrare la obiectivele turistice: daca la manastiri intrarea este de obicei doi euro, va trebui sa platiti de cinci ori mai mult ca sa vizitati Acropole in Atena. Persoanele in varsta, copiii si studentii beneficiaza de reduceri la muzee.

Santorini, cel mai scump loc din Grecia

Trebuie sa mai stiti ca cel mai scump loc din Grecia este insula Santorini, unde, din cauza lipsei totale a apei potabile, preturile pot fi si de trei ori mai mari decat in restul tarii. Astfel, o cafea costa doi euro, pretul unei beri variaza intre doi si cinci euro (daca o beti intr-un bar), iar o masa de pranz pleaca de la patru euro (intr-un fast-food) si ajunge la zece euro (intr-o taverna).
Grecia se afla pe locul 15 in lume in topul destinatiilor turistice, fiind vizitata anual de aproximativ 15 milioane de turisti, conform cifrelor furnizate de Serviciul National de Statistica al Greciei. Dintre acestia, peste 70% provin din Uniunea Europeana si vin in Grecia cu avionul. Capacitatea de cazare a Greciei se ridica la 8.200 de hoteluri, care totalizeaza 600.000 de paturi. Alte 450.000 de paturi se afla in nenumaratele pensiuni. In Grecia functioneaza 7.500 de agentii de turism, iar acest sector contribuie cu 8% la PIB. In 2001, incasarile din turism au depasit fabuloasa suma de noua miliarde de dolari.
Destinatiile favorite pentru petrecerea sarbatorilor de Paste sunt indiscutabil insulele, mai ales Mykonos, Paros, Santorini, dar si Rhodos, Patmos, Corfu si Creta.
Cat despre greci, ei prefera sa calatoreasca in Italia, Franta, Marea Britanie si Spania. De asemenea, destinatii populare sunt Cipru, Scandinavia si Malta. Foarte cautate sunt si tarile exotice, mai ales de catre cuplurile proaspat casatorite: Jamaica, Indonezia, Bahamas, Singapore si Hong-Kong sunt destinatiile preferate pentru luna de miere. In schimb, Egiptul, Marocul si Tunisia sunt cele mai putin vizitate de catre cetatenii greci.
Strainii care viziteaza Grecia provin din Germania, Marea Britanie, Italia, Franta, Olanda si Suedia. In ultimii ani cifra totala a sosirilor a ajuns la 15 milioane, cu mentiunea ca in jur de 500.000 de persoane au ajuns in Grecia printr-o croaziera. Cele mai apreciate zone sunt insulele Mykonos, Paros, Santorini, Rhodos si Patmos, care au atras peste 30% din turistii straini.
Cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Atena din 2004, autoritatile elene asteapta o crestere substantiala a numarului de vizitatori. Comitetul Olimpic a cerut oficialitatilor sa asigure un plus de 50.000 de locuri de cazare. Contrar tendintei mondiale de scadere, inregistrata dupa atentatele din 11 septembrie 2001, tarile balcanice au consemnat o crestere a veniturilor din turism – in 2002 comparativ cu anul anterior – care a atins 9,8% in Bulgaria, 14% in Turcia si 4,2% in Croatia.

Cum ajungeti In grecia

Sun Medair
Pasti, Creta, perioada 25.04 – 02.05
Hotel Magda**** – 574 USD/persoana
Hotel Stella Village*** – 552 USD/pers.
Hotel Evelyn Beach*** – 532 USD/pers.
Hotel Silva Maris**** – 587 USD/pers.

Nota: preturile includ bilet avion Bucuresti-Heraklion-Bucuresti, taxe de aeroport, cazare sapte nopti in regim de demipensiune, transferuri.
Litoral, Creta
Hotel Evelyn Beach*** – 26 euro/pers. cazare in camera dubla cu demipensiune
Magda Hotel**** – 27 euro/pers. cazare in camera dubla cu demipensiune
Hotel Silva Maris**** – 32 euro/pers. cazare in camera dubla cu demipensiune.

Marshal Turism
Atena, week-end
Hotel Candia*** – 276 USD/persoana trei nopti cazare in camera dubla cu mic dejun si bilet de avion Bucuresti-Atena-Bucuresti. Pretul nu include transferurile.

Bine de stiut
Printr-un ordin al Ministerului Dezvoltarii, agentiilor de turism si soferilor de autocare le este interzis sa-i duca pe turisti la anumite magazine, deci sa practice ceea ce este cunoscut sub numele de „shopping directionat”. De obicei, agentiile de turism aduceau grupurile de turisti la magazinele cu care aveau aranjamente, urmand sa primeasca ulterior procente din incasarile acestora.