Peste 18 milioane de ambalaje, colectate în februarie

Miercuri, 28 februarie, ministrul Mediului, Mircea Fechet a susținut o conferință de presă în care a vorbit despre Sistemul de Garanţie-Returnare.

Ministrul a declarat că, în luna februarie, care nu s-a încheiat încă, s-au colectat peste 18 milioane de ambalaje.

Mircea Fechet a subliniat că acest rezultat notabil se atribuie în special implicării populației și că există cifre care depășesc constant record după record.

El a dat de exemplu, comparând cu lunile precedente, că în luna:

  • decembrie s-au colectat aproximativ 30.000 de ambalaje
  • ianuarie 2,2 milioane

În prezent au fost colectate peste 18 milioane de ambalaje.

”Pot să vă spun că doar în luna februarie care nu s-a încheiat încă au fost colectate peste 18 milioane de ambalaje. Asta se datorează mai ales populaţiei, avem cifre care bat record după record pentru că, dacă ne amintim ce s-a întâmplat în lunile din urmă, în luna decembrie am avut aproximativ 30.000 de ambalaje colectate, în luna ianuarie am avut 2,2 milioane de ambalaje, iar astăzi avem peste 18 milioane”, a spus ministrul într-o conferinţă de presă.

sistemul garantie-returnare, sgr
Sistemul garantie-returnare, sgr

România va depăși 20 de milioane în februarie

Mircea Fechet este de părere că vom atinge sau chiar depăși cifra de 20 de milioane în colectarea de ambalaje în cursul acestei luni. De altfel, el spune că direcția trendului nu poate fi decât una favorabilă.

Sistemul Garanție Returnare funcționează așa cum era de așteptatp. El mai spune că se bucură că nu există o problemă majoră legată de acest sistem.

El a adăugat că, având în vedere evoluția lucrurilor, se poate spera că în viitor România va deveni una dintre țările în care reciclarea devine un mod de viață.

”Sistemul Garanţie Returnare funcţionează, dă rezultatele pe care noi le aşteptăm şi nu pot decât să mă bucur că nu avem o problemă majoră în legătură cu acest sistem. Putem să sperăm că la modul în care evoluează lucrurile, România va fi una dintre ţările în care reciclarea devine un mod de viaţă”, a mai arătat Fechet.

Mircea Fechet
SURSA FOTO: Facebook, Mircea Fechet

Sistemul poate fi îmbunătățit

Ministrul a subliniat că, deși sistemul nu este perfect, micile probleme sunt soluționate prompt.

Fechet a adăugat că există actori care par să fi obosit. Ei ar dori să se retragă din angajamentul față de procesul de reciclare.

De asemenea, el a menționat că există câteva cazuri izolate în care producători doresc să se desprindă din această inițiativă și chiar să împiedice construirea unei țări a reciclării, lansând procese în diverse instanțe de judecată.

”Se pare că unui actori au obosit şi vor să fugă din Hora Reciclării şi sunt câteva cazuri izolate de producători care doresc să iasă din horă şi să împiedice ceea ce vrem să construim, o ţară a reciclării, dechid procese prin diverse instanţe de judecată”, a completat Fechet.

Pașii pentru reciclare

Returosgr.ro ne arată care sunt pașii pentru reciclarea ambalajelor pe care le cumpărăm:

  • Cumpărăm cu garanție

Cumperi de la magazin o băutură cu volum între 0.1 L și 3L și plătești o garanție de 50 de bani. Doar ambalajele cu garanție sunt purtătoare de garanție.

Ambalajele acceptate sunt cele nereutilizabile din sticlă, plastic și metal care conțin sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, apă plată, apă minerală sau cu arome, bere, mixuri de bere, cidru, vinuri, spirtoase, mixuri de băuturi alcoolice.

  • Returnăm ambalajele

Poți returna ambalajele la orice punct de returnare din magazine, manual – direct la vânzător, sau automat – la automatele de preluare a ambalajelor. Doar ambalajele goale, neturtite, cu eticheta intactă vor fi acceptate la returnare.

  • Recuperăm garanția

Primești înapoi garanția de 50 de bani pentru fiecare ambalaj returnat corespunzător. Ambalajele colectate sunt reciclate și transformate în ambalaje noi pentru băuturi.