Potrivit informațiilor transmise de CNCAV, 20.527 de persoane s-au vaccinat anti-covid în ultimele 24 de ore. Totodată, sursa citată mai precizează că dintre acestea, 11.355 au primit prima doză, iar 9.172 pe cea de-a doua. 13.490 de persoane au fost vaccinate cu Pfizer, 656 cu Moderna, 428 cu AstraZeneca și 5.953 au primit vaccinul produs de Johnson&Johnson.
De menționat este faptul că, de la începutul campaniei în România, au fost vaccinate 4.746.266 de persoane, din care 4.559.988 cu ambele doze.
În ceea ce privește reacțiile adverse înregistrate, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 6 reacții adverse, toate de tip general. Din decembrie 2020 până în prezent au fost raportate 16.607 reacții adverse. Totodată, CNCAV precizează că 123 reacții adverse sunt în curs de investigare.
Valeriu Gheorghiță, îngrijorat de evoluția variantei Delta
În cursul zilei de joi, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-covid, Valeriu Gheorghiță s-a arătat îngrijorat de evoluția variantei Delta în România. El a adăugat că noua variantă se răspândește foarte repede, iar persoanele care au fost infectate nu sunt protejate în fața ei, explicând că această tulpină este mult la contagioasă, are capacitate crescută de transmitere a infecției și se multiplică în cantitate mult mai mare față de tulpinile anterioare.
Acesta a mai subliniat faptul că vaccinarea este esențială pentru a ne putea proteja în fața noilor tulpini ale coronavirusului.
„Factorul de reproducere a cazurilor de infectare în cazul variantei Delta este mult mai mare. Un caz pozitiv cu Delta poate să genereze alte 6,7 cazuri secundare, pe când cea britanică care acum e dominantă poate genera 3,4 cazuri secundare.
Altă particularitate a Delta e capacitatea de a scăpa de sub capacitatea răspunsului imun. Trecerea prin boală nu protejează suficient de bine față de riscul de a ne îmbolnăvi cu varianta Delta.
Beneficiile prin vaccinare, cel puțin în cazul pacienților care nu sunt sub tratamente care scad răspunsul imun, protecția oferită după schema completă de vaccinare este de lungă durată, de ani de zile”, a spus Gheorghiță.