Încă nouă persoane, printre care şi un actual administrator, şi-au depus candidatura pentru funcţia de membru în Consiliul de Administraţie (CA) al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), astfel că numărul candidaţilor a crescut la 22.
Acţionarii BVB vor alege vineri noul CA şi vor analiza unele modificări la actul constituiv al Bursei, în vederea listării operatorului de piaţă pe propria platformă. Administratorii operatorului de piaţă au propus şi reducerea numărului de membri ai Consiliului de Administraţie de la 9 la 7.
Dana Mirela Ionescu, administrator al BVB din 2006, a declarat, miercuri, pentru agenţia MEDIAFAX că va candida pentru un nou mandat. Ionescu este şi preşedintele Consiliului de Administraţie şi directorul general al companiei de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment.
Pentru un loc în CA şi-au mai depus candidatura Daniel Ţepeş, acţionarul majoritar al firmei de brokeraj HTI Valori Mobiliare. El deţine indirect 3,47% din acţiunile BVB, prin firma sa de brokeraj şi în nume propriu.
„Principalul obiectiv pe care îl vizez este realizarea unei unităţi de interese între actorii pieţei de capital, adică autorităţi, operatori de piaţă, brokeri, emitenţi şi investitori. În momentul de faţă consider că este o mare dezbinare între aceşti actori, iar aceasta nu este benefică pieţei de capital”, a declarat el pentru Mediafax.
Directorul general al firma de brokeraj Vienna Investments Trust, Adrian Simionescu, a declarat pentru Mediafax că societatea pe care o conduce l-a propus pentru un loc de administrator pe Valentin Ionescu. Acesta a fost consilier economic al preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) şi analist la compania ceha Wood&CO. Ionescu a participat la lansarea warranturilor pe acţiunile Fondului Proprietatea de către Wood&CO la Bursa din Viena.
La un loc de administrator al BVB candidează şi Lucian Isac, directorul general al firmei de brokeraj Estinvest. Din 2007 el este şi preşedintele Fondului de Compensare a Investitorilor, iar din 2009 este membru în Consiliul de Administraţie al Depozitarului Central. Firma de brokeraj pe care o conduce controlează 1,68% din acţiunile BVB.
Isac propune acţionarilor listarea BVB în termen de cel mult şase luni, intensificarea discuţiilor dintre Bursă şi instituţiile statului pentru listarea companiilor de stat, dar şi unele strategii pentru dezvoltarea culturii investiţionale în rândul populaţiei.
Firma de brokeraj Voltinvest l-a propus pentru un loc în Consiliul de Administraţie al Bursei pe preşedintele CA şi directorul său general, Cristinel-Sandu Popescu. În cadrul Voltinvest, Popescu ocupă funcţiile respective din 1999. Voltinvest deţine 1,48% din acţiunile BVB.
În cursa pentru un loc de administrator al Bursei s-a mai înscris preşedintele CA şi directorul general al firmei de brokeraj Prime Transaction, Ionel Uleia. El este preşedinte şi director general al firmei din 1999, iar între 2003 – 2004 a fost membru în Consiliul de Administraţie al bursei Rasdaq. Prime Transaction deţine 1,53% din titlurile BVB.
În cazul în care va fi ales, Uleia propune promovarea unor iniţiative legislative care să aducă unele avantaje „reale” pentru societăţile care se listează la bursă. El vizează şi un parteneriat al BVB cu bursa de la Sibiu şi, ulterior, o fuziune între cele două societăţi, dar şi cu Bursa Română de Mărfuri şi OPCOM.
Firma de brokeraj KD Capital Management are două propuneri, respectiv un fost bancher, Costin Mergiani, şi pe Bogdan-Alexandru Garbu, coordonator al activităţii Bank of Cyprus pe segmentul IMM-urilor. KD Capital Management are 0,0287% din titlurile Bursei de Valori.
Mergiani a lucrat până în luna mai a anului trecut la Volksbank şi la OTP Bank, ultima sa funcţie fiind de director al sucursalei Colentina a Volksbank. Al doilea candidat susţinut de KD Capital Management, Garbu, este şi client al firmei de brokeraj, iar înainte de Bank of Cyprus a mai lucrat la Volksbank.
Tot pentru un loc de administrator al BVB candidează şi Mihai Chişu, broker la sucursala din Bucureşti a IFB Finwest Arad. El şi-a depus candidatura în calitate de acţionar al Bursei, având în portofoliu 0,0002% din titlurile societăţii.
Exceptându-i pe cei amintiţi şi-au mai depus candidatura alte 13 persoane pentru funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al BVB, printre care patru actuali administratori.
Pe de altă parte, funcţia de preşedinte al CA este vizată de către Mircea Botta, membru în Consiliul de Administraţie al BVB, şi Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor şi vicepreşedinte al Bursei. Dan Paul candidează şi pentru un loc de membru simplu în CA.
BVB are 319 acţionari, dintre care cei mai mari sunt firme de brokeraj.
SURSA: Mediafax