Cel puţin opt noi centre comerciale au fost anunţate pentru inaugurare în partea a doua a anului în România, iar pentru 2010 alte 15 proiecte, după ce în trimestrul doi din 2009 a fost deschis doar unul singur, în Capitală, arată ultimul raport de piaţă al companiei de consultanţă imobiliară Jones Lang LaSalle.

Cu toate acestea analiştii imobiliari susţin că, cel mai probabil, unele dintre proiectele anunţate vor întămpina întârzieri datorită condiţiilor dificile de finanţare atât pentru dezvoltatori cât şi pentru chiriaşi.

„Fără anunţări de noi centre comerciale, dezvoltatorii îşi refac proiectele anunţate, pentru a le adapta noilor condiţii de piaţă, precum şi pentru a atrage finanţarea proiectelor cu procent mar de suprafeţe pre-închiriate. În România, în trimestrul doi, a fost inauguat un singur centru comercial, dar care a adus pe piaţa spaţiilor comerciale câţiva retaileri importanţi prezenţi aici cu primele lor magazine”, susţine Levis Vlad, Head of Research and Marketing în cadrul LaSalle România.

AFI Palace Cotroceni, cel mai important proiect din Capitală în 2009

Potrivit raportului de piaţă, la sfârşitul semestrului întai al acestui an, stocul modern de spaţii comerciale din România a atins 1,16 milioane de metri pătraţi, din care Capitala deţine 450.000 metri pătraţi.

Alţi 210.000 metri pătraţi urmează a fi finalizaţi până la sfârşitul anului în curs, iar cel mai imporant centru comercial care se va finaliza în semestrul al doilea  este reprezentat de AFI Palace Cotroceni Mega Mall cu o suprafaţă închiriabilă de 76.000 metri pătraţi. Cel de-al doilea centru comercial care ar putea fi inaugurat în acest an în Capitală este Sun Plaza din zone de sud.

Chirii tot mai mici

În privinţa chiriilor, analiţii imobiliari susţin că în ultima perioadă cererea scăzută combinată cu oferta mare de spaţii comerciale a determinat scăderi ale preţurilor de închiriere.

Astfel, chirile maxime pentru centrele comerciale din Bucureşti variază între 80-95 euro/lună/metru pătrat, în timp ce chirile stradale, pentru magazinele de pe cele mai importate artere comerciale atrag valori între 70-90 euro/metru pătrat/lună.

15 centre comerciale noi în 2010

Datele prezentate de dezvoltatori mai arată că dacă în semestrul doi din 2009 urmează a fi deschise opt noi cente comercile în întreaga ţară, pentru 2010 şi-au anunţat finalizarea un număr de 13-15 proiecte. 

„În aceste condiţii devine din ce în ce mai dificil să se asigure un procent ridicat de pre-închiriere a centrelor comerciale, cea ce înseamnă că puţine proiecte vor demara lucrări de constucţie. Pentru cele aflate eja în construcţie există posibilitatea să nu fie în totalitate închiriate la inaugurare, cea ce poate determina chiar şi amânarea inaugurărilor datorită numărului insuficient de chiriaşi”, mai spun cei de la Jones Lang LaSalle.